همه ما میدانیم که هر کسب و کاری برای موفقیت بیشتر به تبلیغات نیز دارد. تبلیغات انواع مختلفی دارد؛ از تبلیغات بنری در خیابانها و تبلیغات در اینستاگرام گرفته تا تبلیغات مختلف کلیکی که پلتفرمهای مختلفی برای پخش و توزیع آنها وجود دارند.
تبلیغات PPC یا Ads Pay Per Click یکی از رایجترین روشهای تبلیغاتی برای کسب و کارهای آنلاین است که در سالهای اخیر بودجه بسیار بیشتری به آنها اختصاص داده میشود؛ اما این کار چقدر درست است؟ اصلاً مزایا تبلیغات کلیکی را تا چه اندازه میشناسید؟ آیا دقیقاً میدانید که تبلیغات PPC چیست و چه مزایا و معایبی میتواند برای سایت شما داشته باشد؟
در این مقاله به همه این سؤالها پاسخ میدهیم و همه چیز را درباره این نوع از تبلیغات بررسی میکنیم.
فهرست مطلب:
تبلیغات PPC چیست؟
PPC مخفف عبارت pay-per-click و مدلی از بازاریابی اینترنتی است که در آن تبلیغکنندگان هر بار که روی یکی از تبلیغاتشان کلیک میشود، هزینهای را پرداخت میکنند. اساساً، این راهی برای افزایش ترافیک و بازدید از سایت است، به جای این که برای به دست آوردن این بازدیدها به صورت ارگانیک تلاش کنید.
این روش یک استراتژی تبلیغات آنلاین است که در آن فقط زمانی بابت آن هزینه پرداخت میکنید که افراد روی تبلیغ شما کلیک کنند. در این روش معمولاً یک منتشرکننده یا Publisher و یک تبلیغ دهنده وجود دارد. منتشرکنندهها میتوانند موتورهای جستجو، شبکهای از وبسایتها یا یک وبسایت باشد که تبلیغات را در سایت خود نمایش میدهند.
به طور کلی میتوان گفت PPC یک روش برای پرداخت هزینه تبلیغات است، نه یک روش تبلیغاتی. در این روش اگر مشتری روی تبلیغات شما کلیک کند، شما هزینه آن را میپردازید، در غیر این صورت هزینهای به سایت منتشر کننده پرداخت نمیکنید.
گوگل ادز، تبلیغات آمازون، Microsoft Advertising و تبلیغات موتور جستجوی بینگ از جمله معروفترین پلتفرم های تبلیغات PPC هستند که با سیستم مزایدهای کار میکنند. در قسمتهای بعدی همین مقاله سیستم کاری و نحوه تعیین تعرفه تبلیغات کلیکی یا تبلیغات PPC را به شما معرفی میکنیم.
این شیوه تبلیغاتی معمولاً برای اهداف زیر کاربرد دارد:
- تولید لید
- افزایش فروش
- افزایش آگاهی از برند
انواع تبلیغات PPC
تبلیغات کلیکی انواع مختلفی دارد و تبلیغات موتورهای جستجو یکی از محبوب ترین اشکال تبلیغات PPC است. در این روش، زمانی که یک کاربر کلمه کلیدی مورد نظر را جستجو میکند، آن کسب و کار به عنوان یکی از اولین نتایج و به عنوان آگهی (Ad) نمایش داده شود.
تبلیغات کلیکی یا تبلیغات PPC ممکن است به شکل متن، تصویر، بنر یا ترکیبی از اینها باشد. به طور کلی تبلیغات کلیکی به 5 دسته اصلی تقسیم میشود:
- تبلیغات همسان کلیکی: تبلیغات کلیکی همسان یکی از روشهایی است که به وسیله آن تبلیغات سایت شما به شکل قالب سایت نمایشدهنده در سایت نمایش داده میشود و تبلیغ بودن آن، چندان مشخص نیست؛ به همین دلیل اغلب افراد این روش را مؤثرتر از بقیه میدانند.
- تبلیغات بنری استاندارد: تبلیغات بنری، تبلیغاتی است که به صورت کادر مستطیلی و با المانهای گرافیکی و متنی در سایتها نمایش داده میشود و هدف آن جلب توجه کاربر پس از ورود به سایت نمایشدهنده است.
- تبلیغات پوش نوتیفیکیشن: تبلیغات پوش یا پوش نوتیفیکیشن، قصد دارد با ارسال نوتیفیکیشن به کاربران، آنها را به کلیک روی نوتیفیکیشن ارسالی و باز کردن سایت مورد نظر ترغیب کند.
- تبلیغات کلیکی محصول: تبلیغات کلیکی محصول، همان طور که از نام آن مشخص است، صرفاً برای محصول انجام میشود. این تبلیغات به افرادی نمایش داده میشود که به دنبال محصول خاصی هستند.
- تبلیغات در موتورهای جستجو: تبلیغات در موتورهای جستجو مانند گوگل ادز از جمله معروف ترین تبلیغات PPC موتورهای جستجو است که هدف آن نمایش سایت، بالاتر از سایر نتایج در صفحه اول سرپ گوگل است.
اکثر تبلیغات PPC به شکل ریتارگتینگ هم قابل اجرا هستند. تبلیغات ریتارگتینگ زمانی انجام میشود که یک کاربر حداقل یک بار به وبسایت شما سر زده باشد؛ در این شرایط اگر کاربر یک محصول، آموزش، بلاگ و … را در وبسایت شما چک کرده باشد، تبلیغات آن صفحه در پلتفرمهای نمایشدهنده به کاربر نمایش داده میشود. هدف از این تبلیغات، بازگرداندن کاربران به سایت است.
تعرفه تبلیغات کلیکی یا تبلیغات PPC چگونه تعیین میشود؟
تعرفه تبلیغات کلیکی به دو روش تعیین میشود:
- تعیین نرخ ثابت یا Flat-Rate Policy
- سیاست مزایدهای یا Bid-Based
در روش اول، نرخ ثابتی برای تبلیغات وجود دارد و شما مبلغ مشخصی را بابت قرار گرفتن تبلیغاتتان در محل مشخصی از سایت منتشر کننده میپردازید.
در روش دوم که سیاست موتورهای جستجو و بسیاری از پلتفرمهای ارائه دهنده خدمات تبلیغات کلیکی است، برای کلمات کلیدی مختلف نوعی مزایده برگزار میشود. هر کلمه با توجه به سختی و تقاضایی که دارد هزینه متفاوتی با بقیه کلمات دارد. در این روش هر چه هزینه بیشتری برای هر کلیک پرداخت کنید، شانس نمایش شما بالاتر خواهد بود.
در موتورهای جستجو سیاست مزایدهای اندکی پیچیدهتر از پلتفرمهای تبلیغات آنلاین است. این موتورها کیفیت محتوای صفحات را هم به عنوان یک پارامتر در نظر میگیرند و یک صفحه بیکیفیت و ضعیف را صرفاً به دلیل پرداخت هزینه بیشتر، نمایش نمیدهند!
اما از کجا بفهمیم تبلیغ ما برنده مزایده خواهد شد یا نه؟
برای این که تبلیغات شما مزایده را برنده شود، باید به دو مورد توجه کنید:
- قیمت پیشنهادی یا Bid: همان طور که گفتیم قیمتی که شما برای هر کلیک پیشنهاد میدهید، مستقیماً در شانس برنده شدن شما مؤثر است. بدیهی است که هر چه قیمت بالاتری را پیشنهاد دهید، احتمال برنده شدن مزایده بیشتر است.
- Quality Score یا امتیاز کیفیت: امتیاز کیفیت یک تبلیغ عددی است که برای تعیین میزان کیفیت و علاقه کاربران به آن استفاده میشود. اگر بازدیدکنندگان یک سایت توجه زیادی به یک تبلیغ نشان دهند و آن تبلیغ کلیک زیادی دریافت کند، امتیاز کیفیت بیشتری خواهد داشت.
تبلیغات PPC موفق؛ چگونه پولمان را با تبلیغات دور نریزیم؟!
برای این که تبلیغات کلیکی موفقیتآمیزی داشته باشید، باید مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید که همه آنها در نهایت منجر به ایجاد یک کمپین تبلیغات کلیکی میشود. برای ایجاد یک کمپین تبلیغات کلیکی موفق و مقرون به صرفه باید به موارد زیر توجه زیادی داشته باشید:
- تحقیق کلمات کلیدی
- انتخاب بهترین و مناسبترین کلمه برای تبلیغات کلیکی
- هدفگذاری کمپین
- زمانبندی مناسب برای کمپین
- انجام تنظیمات صحیح و بهینه برای کمپین
- طراحی لندینگ پیج مناسب
همه این موارد اگر به صورت بهینه و درست انجام شود، میتواند نتیجه بسیار مفیدی برای شما داشته باشد؛ در حالی که اگر نتوانید یک کمپین را بهینه تنظیم کنید یا کلمات کلیدی درستی انتخاب نکنید، متضرر هزینه زیادی خواهید شد که میتوانست بودجه یک تبلیغات موفق و پربازده باشد.
تحقیق کلمات کلیدی برای تبلیغات Pay Per Click
تحقیق کلمات کلیدی برای تبلیغات PPC میتواند فوقالعاده وقتگیر یا سخت باشد، اما همچنین فوقالعاده مهم و نتیجهبخش است. کل کمپین PPC شما بر اساس کلمات کلیدی ساخته میشود. موفقترین تبلیغ کنندگان در Google Ads به طور مداوم لیست کلمات کلیدی PPC خود را گسترش میدهند و اصلاح میکنند. اگر تنها یک بار تحقیق در مورد کلمات کلیدی انجام دهید و احساس کنید همین کافی است، هنگام ایجاد اولین کمپین خود، احتمالاً صدها هزار کلمه کلیدی ارزشمند، طولانی، کمهزینه و بسیار مرتبط را که میتوانند ترافیک سایت شما را افزایش دهند، از دست دادهاید!
به عنوان مثال ممکن است شما کلمه کلیدی “میز صبحانه” را به عنوان کلمه کلیدی اصلی کمپین خود انتخاب کنید. شما در تحقیق کلمه کلیدی باید سایر کلمات مرتبط با کلمه کلیدی اصلی خود را هم پیدا کنید. در این مثال، ممکن است سایر کلمات کلیدی فرعی و مرتبط شما موارد زیر باشد:
- میز صبحانه چوبی
- میز صبحانه بیضی
- میز صبحانه گرد
- میز صبحانه مستطیل
هر یک از این کلمهها هم زیر مجموعهها و کلمات مرتبط با خود را دارند که شما باید آنها را پیدا کنید و با توجه به امکاناتی که پلتفرم در اختیار شما میگذارد، روی تعداد کلمات مناسب برنامهریزی کنید.
پلتفرم های تبلیغات کلیکی
برای انجام تبلیغات کلیکی (تبلیغات PPC) پلتفرمهای مختلفی وجود دارد؛ برخی از این پلتفرمها مانند گوگل فعالیت جهانی دارند، در صورتی که برخی دیگر از پلتفرمها تنها در ایران و سایتهای داخلی فعالیت دارند. مهمترین پلتفرمهای پخش تبلیغات آنلاین عبارتاند از:
- شبکه نمایش گوگل: شبکه نمایش گوگل یا Google Display Network شبکهای است که در آن گوگل تبلیغات بنری و ویدئویی را در سایتها و اپلیکیشنهای همکار خود که تعداد آنها به حدود سه میلیون میرسد، نمایش میدهد.
- شبکه جستجوی گوگل: شبکه سرچ گوگل یا Google Search Network را همه ما به خوبی میشناسیم. سرچ گوگل روزانه توسط میلیونها نفر استفاده میشود و گوگل ادز یکی از ابزارهای گوگل برای انجام تبلیغات در این قسمت است.
- یکتانت: شبکه تبلیغات آنلاین یکتانت یکی از معروفترین پلتفرمهای تبلیغات کلیکی است که شبکه نمایشدهندگان آن سایتهای داخلی است. در یکتانت میتوانید تنظیمات نمایش تبلیغات خود را بر اساس پارامترهای مختلفی فیلتر کنید تا به گروه خاصی از افراد نمایش داده شود. یکی از مزیتهای یکتانت این است که یک پنل آزمایشی در اختیار شما میگذارد تا امکانات آن را پیش از خرید اشتراک و تنظیم کمپین اصلی بررسی و امتحان کنید.
- مدیااَد: مدیااَد هم یکی از پلتفرمهای تبلیغاتی ایران است و رقیب اصلی یکتانت محسوب میشود. با وجود این که گفته میشود یکتانت دقت بیشتری در هدفگیری کاربران دارد، اما مدیااَد با فراهم کردن امکان هدفگیری کاربران بر اساس استفاده از سیستم عامل ویندوز یا مک و کاربرانی که دارای تبلت هستند، بهتر از یکتانت عمل کرده است.
- صباویژن: صباویژن یکی از قدیمیترین پلتفرمهای تبلیغات آنلاین ایران است که در زمینه تبلیغات نمایشی، ویدئویی و اپلیکیشن فعالیت دارد. هزینه تبلیغات کلیکی صباویژن بر اساس تعداد بازدید و نمایش تعیین میشود، نه کلیک.
در ایران پلتفرمهای دیگری هم در زمینه تبلیغات آنلاین فعالیت دارند که هر یک قابلیتهای مخصوص به خود را دارند اما مواردی که به آنها اشاره کردیم، معروفترین پلتفرمهای تبلیغات PPC هستند که محبوبیت و خدمات گستردهتری نسبت به سایر رقبای خود دارند.
در مقایسه این پلتفرمها میتوان گفت که گوگل نسبت به بقیه، جمعیت بیشتری را در بر میگیرد و امکاناتی که برای بهینهسازی فراهم کرده است، به شکل قابل توجهی بیشتر است. البته با توجه به این که هزینه تبلیغات در گوگل به صورت دلاری محاسبه میشود، ممکن است سرمایهگذاری روی این روش برای برخی دشوار باشد؛ به هر حال اگر قصد استفاده از خدمات تبلیغات گوگل را دارید، بهتر است در شرایطی که به خوبی برای آن برنامهریزی کردهاید به سراغ آن بروید.
ممکن است از گوشه و کنار زیاد بشنوید که این پلتفرمهای ایرانی بازدهی چندانی ندارند، اما نکته مهم این است که باید برای تشکیل کمپینهای خود نکات زیادی را رعایت کنید و به خوبی برای آن برنامهریزی کنید. به علاوه باید بودجه تبلیغات خود را به درستی تنظیم کنید تا از صرف هزینههای بسیار زیاد و بدون بازده جلوگیری کنید.
مزایا و معایب استفاده از تبلیغات PPC
تبلیغات کلیکی هم مانند سایر روشهای تبلیغاتی مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد که شما با بررسی آنها و شرایط خود باید تصمیم بگیرید که این تبلیغات برای شما مناسب است یا نه.
مزایای استفاده از تبلیغات کلیکی
- افزایش ترافیک و بازدید سایت در زمان کم
- امکان شخصیسازی و هدفگیری کاربران و نمایش تبلیغ بر اساس محدوده جغرافیایی، بازه زمانی، دستگاه مورد استفاده کاربر، اپراتور اینترنت و …
- پرداخت هزینه به ازای کلیک دریافتی و بازخورد
- قابلیت آنالیز و محاسبه نرخ بازگشت سرمایه
- یکی از بهترین روشها برای افزایش آگاهی از برند
معایب استفاده از تبلیغات کلیکی
- یکی از مهمترین معیارهای نمایش تبلیغات، تنظیم بودجه بیشتر برای هر کلیک است؛ بنابراین اگر کیفیت محتوای تبلیغاتی شما بالا باشد اما بودجه کمی را به هر کلیک اختصاص دهید، مزایده را میبازید.
- برای مدیریت کردن و آنالیز تبلیغات کلیکی، بسیاری از افراد خودشان این کار را انجام میدهند، اما بهترین کار این است که یک کارشناس یا مدیر کمپین را برای مدیریت تبلیغات و آنالیز آنها با خود همراه کنید تا مسیر را برای شما هموار کند. گرچه مدیریت کردن کمپینهای تبلیغاتی توسط خودتان هم ممکن است اما این کار نیاز به صرف زمان و تلاش زیادی دارد.
- افزایش کلیک لزوماً به معنی افزایش فروش نیست. گرچه تبلیغات PPC باعث افزایش ترافیک سایت شما میشود اما این افزایش ترافیک به این معنا نیست که فروش شما هم قطعاً افزایش مییابد. تبلیغات کلیکی وظیفه دارد کاربر را به صفحه شما هدایت کند اما از آن پس وظیفه شما است که کاربر را برای خرید یا استفاده از خدماتتان متقاعد کنید.
- انتخاب اشتباه، باعث میشود بودجه تبلیغاتتان به هدر برود. در صورتی که یک پلتفرم تبلیغاتی اشتباه را انتخاب کنید یا کمپین را به درستی تنظیم و بهینهسازی نکنید، باعث میشود کل یا قسمتی از بودجهای را که برای تبلیغات در نظر گرفتهاید، از دست بدهید. همین مسئله یکی از دلایل شکایت و نارضایتی بسیاری از کاربران از عملکرد این پلتفرمها است. با عدم بهینهسازی صحیح کمپینها یا عدم انتخاب پلتفرم تبلیغاتی مناسب، طبیعی است که نتیجه دلخواه به دست نیاید و در نهایت باعث نارضایتی شما شود.
سوالات متداول شما
تبلیغات PPC چیست؟
PPC مخفف عبارت pay-per-click و مدلی از بازاریابی اینترنتی است که در آن تبلیغکنندگان هر بار که روی یکی از تبلیغاتشان کلیک میشود، هزینهای را پرداخت میکنند. اساساً، این راهی برای افزایش ترافیک و بازدید از سایت است.
انواع تبلیغات PPC چیست؟
تبلیغات همسان کلیکی _ تبلیغات بنری استاندارد _ تبلیغات پوش نوتیفیکیشن _ تبلیغات کلیکی محصول _ تبلیغات در موتورهای جستجو
نظرات