با وجود این که اکثر متخصصان سئو و مدیران سایتها تلاش میکنند محتوای خود را در معرض دید کاربران بیشتری قرار دهند و توجه گوگل را به خود جلب کنند، باز هم ممکن است لازم باشد برخی از محتواها و صفحات را از دید کاربران پنهان کنید یا اصلاً نیازی به ایندکس شدن آنها نباشد. همچنین گاهی اوقات ایندکس شدن برخی لینکها ممکن است به سئو سایت شما آسیب برساند؛ بنابراین منطقی است که بخواهید با روش های حذف لینک های ایندکس شده در گوگل آشنا شوید.
در هر صورت دلایل زیادی برای حذف برخی از URL ها وجود دارد که در این مقاله به آنها اشاره میکنیم. به علاوه به شما میگوییم چگونه بفهمید کدام صفحات ایندکس شده و چگونه آنها را از ایندکس خارج کنید.
فهرست مطلب:
نگران ایندکس شدن کدام صفحات باشیم؟
در همه وبسایتها ممکن است صفحاتی وجود داشته باشد که محتوای آنها نباید ایندکس شود؛ زیرا یا دارای محتوای بیارزش هستند یا دارای اطلاعاتی هستند که نباید منتشر شوند. شاید هم موضوع سادهتر از اینها باشد و محتوای صفحه دارای مشکلاتی باشد. گاهی اوقات هم شما قالبی را برای وبسایت خود انتخاب میکنید که دارای یک سری صفحات با محتوای پیشفرض است و فراموش میکنید که این صفحات را از ایندکس خارج کنید.
در این قسمت شما را با صفحاتی که باید از ایندکس حذف شوند آشنا میکنیم؛ بسیاری از این صفحات اگر از ایندکس حذف نشوند ممکن است برای سئوی سایت شما مضر باشند یا اطلاعات محرمانه شما را در سطح اینترنت قرار دهند.
1. صفحات نمونه با محتوای پیشفرض
سایتهایی که از CMS های آماده مانند وردپرس یا جوملا استفاده میکنند، دارای قالبهای آمادهای هستند که یک سری صفحات نمونه با محتوایی پیشفرض دارد. هدف این صفحات این است که صاحب سایت در ابتدای استفاده از این قالب، یک دید کلی در رابطه با نحوه قرارگیری و نمایش محتوا در وبسایت خود به دست آورد.
نکتهای که بسیاری از متخصصان سئو یا وبمسترها آن را فراموش میکنند، حذف کردن این صفحات پیش از ایندکس کردن سایت است. وجود این صفحات که محتوای مفیدی ندارند و محتوا آنها اغلب تکراری است، میتواند روی سئو سازی سایت تأثیر منفی داشته باشد؛ بنابراین این صفحات را باید پیش از ایندکس کردن سایت حذف کنید یا پس از ایندکس شدن سایت، لینک آنها را از ایندکس خارج کنید.
2. صفحات زامبی و بی محتوا
وجود صفحاتی که محتوای کم یا غیر کاربردی دارند، باعث کاهش رضایت کاربر از سایت شده و رتبه و جایگاه کلی سایت را تحت تأثیر قرار میدهند. زامبی پیجها، صفحاتی هستند که دارای محتوای کپی، محتوای کمتر از 300 کلمه یا محتوای غیر کاربردی هستند و عملاً نه منفعتی برای کاربر دارند، نه سایت؛ بلکه وجود آنها باعث آسیب دیدن سایت میشود.
گرچه میتوانید زامبی پیج ها را از ایندکس حذف کنید، اما یک روش بهتر این است که “در صورت امکان” محتوای آنها را بهروز کنید و با کار کردن روی محتوا و لینکسازی، آنها را تقویت کنید.
3. صفحاتی که محتوای قدیمی دارند
اگر در سایت خود محتوایی را بارگذاری میکنید که بعد از گذشت یک بازه زمانی ممکن است نیاز به بهروزرسانی داشته باشد (مانند سایتهای حوزه سلامتی، دارویی، تکنولوژی، برخی سایتهای آموزشی و …) باید به طور مداوم اعتبار محتواهای خود را چک کنید.
اگر محتوایی دارید که دیگر اعتبار علمی و حرفهای ندارد یا خدمات و محصولاتی را در سایت قرار دادهاید که دیگر ارائه نمیشوند، باید محتوای آنها را از سایت خود حذف کنید.
4. صفحات دارای اطلاعات خصوصی یا محرمانه
برخی از صفحات و لینک های ایندکس شده ممکن است دارای اطلاعات مهم و خصوصی درباره کسب و کار شما یا خودتان باشد. ایندکس شدن این صفحات باعث میشود این اطلاعات برای همه قابل مشاهده باشد و به آن دسترسی داشته باشند؛ از این رو صفحاتی که دارای چنین اطلاعاتی هستند از جمله مهمترین URL هایی هستند که باید از ایندکس حذف شوند.
چگونه بفهمیم کدام مطالب ایندکس شدهاند؟
ممکن است شما هم بدانید که با تایپ کردن عبارت Site: و آدرس سایت در مقابل آن، میتوانید صفحاتی که به گوگل معرفی شده را ببینید. با وجود این که این روش بسیار ساده است، اما بهترین روش نیست.
برای چک کردن صفحات ایندکس شده بهترین روش، بررسی URL در سرچ کنسول است. در این روش باید URL مورد نظر را کپی کنید، سپس در بخش URL Inspection آن را قرار دهید تا بررسی شود. در صورتی که سایت شما ایندکس نشده باشد، پیغام “URL is not on Google” نمایش داده میشود.
روشهای حذف لینک های ایندکس شده
برای حذف لینک های ایندکس شده روشهای مختلفی وجود دارد. برخی از این روشها مانند استفاده از تگ No-index در فایل Robots.txt یکی از راههای منسوخ و رد شده است که دیگر توسط گوگل پشتیبانی نمیشود، اما هنوز هم افراد زیادی هستند که از این روش برای نوایندکس کردن صفحات استفاده میکنند. پیشنهاد نژودا این است که تا حد ممکن فایل Robots.txt را دست کاری نکنید.
1. نوایندکس کردن صفحه با قرار دادن کد در head
برای حذف لینک های ایندکس شده، میتوانید کد زیر را در قسمت head برگه قرار دهید. با قرار دادن این کد در قسمت head رباتهای گوگل متوجه میشوند که نباید آن صفحه را ایندکس کنند.
<“meta name=”robots” content=”noindex”>
در این روش شما صفحه را حذف نمیکنید، بلکه از ایندکس شدن آن توسط رباتهای گوگل جلوگیری میکنید.
2. حذف دستی صفحه و ریدایرکت آن
یکی از ابتداییترین روشهای حذف لینک های ایندکس شده، حذف کردن آن از طریق قسمت مدیریت سایت است. در این روش با حذف صفحه مورد نظر، کاربران و رباتهای گوگل بعد از باز کردن آن صفحه با ارور 404 مواجه میشوند. برای جلوگیری از این اتفاق باید صفحه مورد نظر را به صفحهای مشابه ریدایرکت کنید.
این روش برای زمانی مناسب است که شما میخواهید به طور کامل یک صفحه را حذف کنید و نیازی به آن ندارید.
3. حذف موقت صفحه از طریق سرچ کنسول (Temporary Removal)
حذف کردن صفحه از طریق بخش ریمووالز (Removals) در سرچ کنسول یکی از روشهای حذف موقت صفحاتی است که شما آن را نیاز ندارید. این روش برای زمانی که میخواهید یک لینک را فوراً از سرچ گوگل حذف کنید، مناسب است. گاهی اوقات یکی از صفحات شما دارای مشکلی است و شما میخواهید آن صفحه را تا زمانی که یک راه حل مناسب برای آن پیدا کنید، حذف کنید. استفاده از این ابزار در سرچ کنسول و ثبت درخواست حذف URL، به شما فرصتی 6 ماهه میدهد تا راه حلی برای مشکل خود پیدا کنید.
- برای این کار وارد سرچ کنسول سایت خود شوید و از منوی سمت چپ روی Removals کلیک کنید.
- روی دکمه NEW REQUEST که به رنگ قرمز است کلیک کنید.
- در بخش Temporarily Remove URL، لینک مورد نظر را دقیقاً در بخش Enter URL وارد کنید. با قرار دادن لینک در این بخش، آن صفحه به مدت 6 ماه از نتایج جستجو حذف میشود.
- اگر لینک را در بخش Clear Cached URL قرار دهید، صفحه کش شده تا زمانی که دوباره رباتهای موتور جستجو صفحه را خزش کنند و آن صفحه حذف شود.
- روی NEXT کلیک کنید.
- روی SUBMIT REQUEST کلیک کنید تا درخواست شما برای حذف لینک های ایندکس شده بررسی شود.
اگر از حذف صفحه مورد نظر منصرف شدید، روی سه نقطه که مقابل لینک مورد نظر قرار دارد کلیک و Cancel Request را انتخاب کنید.
4. محدود کردن دسترسی
برخی از سایتها صفحاتی دارند که تنها بعضی از کاربران به آنها دسترسی دارند؛ این صفحات را هم نباید در گوگل ایندکس کنید. برای این کار میتوانید از دو روش زیر استفاده کنید:
- استفاده از لیست سفید IP: با استفاده از این قابلیت، تنها IPهایی که خودتان تعیین میکنید، اجازه دسترسی به آن صفحه را دارند.
- پسورد گذاشتن: اگر سایت شما وردپرسی است، میتوانید با قرار دادن پسورد روی برگههای مورد نظر، از ایندکس شدن آنها جلوگیری کنید.
خلاصه مطالب
در این مقاله از نژودا، به معرفی روش های حذف لینک های ایندکس شده از گوگل پرداختیم و صفحاتی که نباید ایندکس شوند را به شما معرفی کردیم. آشنایی با این صفحات و اطلاع از نحوه استاندارد خارج کردن آنها از ایندکس، به بهینه سازی بهتر سایت شما کمک زیادی خواهد کرد.
سوالات متداول شما
کدام صفحات بهتر است که ایندکس نشوند ؟
صفحاتی که دارای محتوای بیارزش هستند یا دارای اطلاعاتی هستند که نباید منتشر شوند.
چگونه بفهمیم کدام مطالب ایندکس شدهاند؟
url صفحه مورد نظر را در در بخش URL Inspection سرچ کنسول قرارداده در صورتی که سایت شما ایندکس نشده باشد، پیغام 'URL is not on Google' نمایش داده میشود.
زامبی پیج چیست ؟
زامبی پیج ها ، صفحاتی هستند که دارای محتوای کپی، محتوای کمتر از ۳۰۰ کلمه یا محتوای غیر کاربردی هستند و عملاً نه منفعتی برای کاربر دارند، نه سایت؛ بلکه وجود آنها باعث آسیب دیدن سایت میشود.
دیگران را با نوشتن نظرات خود، برای انتخاب این محصول راهنمایی کنید
لطفا پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی بیشازحدِ معمول، شکلک یا ایموجی استفاده نکنید و از کشیدن حروف یا کلمات با صفحهکلید بپرهیزید نظرات خود را براساس تجربه و استفادهی عملی و با دقت به نکات فنی ارسال کنید؛ بدون تعصب به محصول خاص، مزایا و معایب را بازگو کنید و بهتر است از ارسال نظرات چندکلمهای خودداری کنید بهتر است در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت، پرهیز کنید