همه ما صفحه نتایج جستجوی گوگل را بارها و بارها دیدهایم؛ صفحهای حاوی 10 نتیجه که گوگل به طور مداوم در حال بازی با آنها است. در این مقاله شما را با یکی از مؤثرترین روشهای رسیدن به صفحه اول نتایج گوگل آشنا میکنیم و به شما میگوییم که ریچ اسنیپت چیست. بعد از آشنایی با ریچ اسنیپتها، انواع و کاربردهای آن میتوانید یکی از مهمترین رازها و اصول سئو سایت را پیاده سازی کنید و مسیر رسیدن به صفحه اول نتایج گوگل را برای خود آسانتر کنید.
ریچ اسنیپتها برای اولین بار در ماه می سال 2009 در بلاگ گوگل معرفی شدند. گوگل درمورد نمایش این محتوا در صفحه سرپ گفت:
“گوگل با نشان دادن نمونه کوچکی از آن محتوا به کاربران کمک میکند صفحه شما را پیدا کنند. ما از تکنیکهای مختلفی برای ایجاد این قطعهها استفاده میکنیم و اطلاعات مرتبطی را در مورد آنچه که وقتی برای بازدید از سایت شما کلیک میکنند، به کاربران میدهیم.
Rich Snippet ها در یک نگاه به کاربران اطلاعاتی خلاصه و سریع درمورد موضوعی که جستجو کردهاند، میدهد. ما در حال حاضر از دادههای مربوط به نظرات و افراد پشتیبانی میکنیم. در حال حاضر هنگام جستجوی یک محصول یا خدمات، کاربران میتوانند به راحتی نظرات و رتبهبندیها را ببینند.”
ریچ اسنیپتی که گوگل به آن اشاره کرده و میتوان با کمک آن رتبهبندی و نظرات را مشاهده کرد، تنها یکی از انواع ریچ اسنیپت است که در قسمتهای بعدی مقاله آن را معرفی میکنیم، اما پیش از آن لازم است بدانیم که ریچ اسنیپت چیست و چه کاربردی دارد؛ در ادامه به این سوال پاسخ میدهیم.
فهرست مطلب:
ریچ اسنیپت چیست؟
اگر بخواهید بدانید ریچ اسنیپت چیست، معتبرترین مرجع برای به دست آوردن اطلاعات کافی درمورد آن، خود گوگل است. گوگل درمورد ریچ اسنیپتها میگوید:
“این یک تغییر ساده در نمایش نتایج جستجو است؛ با این حال آزمایشهای ما نشان داده است که کاربران این ویژگی جدید را ارزشمند میدانند و اگر در ریچ اسنیپتها اطلاعات مفید و مرتبطی را ببینند، احتمالاً روی آن کلیک میکنند.”
ریچ اسنیپتها بیتهای اضافی اطلاعات هستند که میتوانند در فهرست نتایج جستجو و در زیر متاتایتل و متادیسکریپشن ظاهر شوند. این اطلاعات با استفاده از استراکچر دیتا ها یا دادههای ساختاریافتهای که در کدهای صفحه به کار رفتهاند، پیادهسازی میشوند. گوگل از این اطلاعات اضافی برای بهبود صفحه SERP و ارائه مستقیم و سریعتر اطلاعات مفید به کاربران استفاده میکند. نکته مهمی که باید بدانید این است که همه استراکچر دیتاها منجر به ایجاد ریچ اسنیپت نمیشوند؛ بلکه اگر به درستی پیادهسازی شوند، میتوانند یک Rich Snippet ایجاد کنند.
این ویژگی صفحه نتایج گوگل را از حالتی روتین و معمولی به صفحهای با جذابیت بصری بیشتر و کاربردیتر تبدیل میکند و نرخ کلیک ارگانیک سایت را افزایش میدهند. با وجود این که بسیاری از افراد تصور میکنند استفاده از دادههای ساختاریافته (Structured Data) باعث بهبود رتبه سایت در صفحه نتایج میشود، اما گوگل میگوید که استفاده از این دادهها، سیگنالی برای رتبهبندی سایت نیست؛ با این حال هنوز هم پیادهسازی ریچ اسنیپتها برای افزایش نرخ کلیک ارگانیک مفید است.
برای یک کارشناس سئو یا فردی که به هر نحوی با سئو سر و کار دارد، لازم است بداند که Rich Snippet چیست و چگونه پیاده سازی میشود. در واقع این قابلیت با استفاده از استراکچر دیتاهای ارائه شده در سایت Schema.org قابل اجرا هستند. Structured Data که آنها را با نام زبان نشانهگذاری اسکیما هم میشناسند، در فرمت JSON-LD به کدهای صفحه اضافه میشوند تا ریچ اسنیپتها را به سایت اضافه کنند. برای این کار میتوان از فرمتهای microdata و RDFa ها هم استفاده کرد؛ زیرا گوگل از هر سه فرمت پشتیبانی میکند.
اگر هنوز به طور واضح متوجه نشدهاید که ریچ اسنیپت چیست، برای مثال میتوان به رتبهبندیهای ستارهای و زمان لازم برای پخت در رسپیها اشاره کرد که انواع مختلفی از ریچ اسنیپت هستند و معمولاً در صفحه نتایج گوگل زیاد دیده میشوند؛ شما هم حتماً آنها را دیدهاید، اما شاید با نام و ویژگیهای آنها آشنا نباشید. در ادامه مقاله با انواع مختلف ریچ اسنیپت و کاربردهای آن آشنا میشوید.
ریچ اسنیپت ها چه زمانی نمایش داده میشوند؟
بر اساس گفته وبسایت ahrefs، ریچ اسنیپتها تنها میتوانند برای صفحاتی با نوع خاصی از اطلاعات ظاهر شوند و گاهی اوقات ممکن است بر اساس نوع دستگاه هم دچار محدودیتهایی در نمایش شوند. به عنوان مثال، “How-to” یکی از انواع Rich Snippet است که معمولاً در دستگاههای موبایل بیشتر نمایش داده میشود.
چرا استفاده از Rich Snippet ها برای سئو مهم است؟
همان طور که میدانید در اکثر نتایج جستجو معمولاً سه داده زیر نمایش داده میشود که حالت طبیعی و نرمال صفحه نتایج است:
- تایتل یا عنوان
- متا دیسکریپشن یا توضیحات متا
- لینک یا URL
ریچ اسنیپت در واقع یک نتیجه معمولی در صفحه سرچ را میگیرد و به آن اطلاعاتی اضافه میکند که برای کاربر مفید است. این اطلاعات باعث بیشتر به چشم آمدن آن نتیجه خاص نسبت به نتایج معمولی میشود. در واقع ریچ اسنیپتها رگ حیاتی سئو برای دریافت کلیک ارگانیک بیشتر هستند و میتوانند به شما کمک کنند تا سریعتر به جایگاه مطلوب خود برسید. ویژگیهایی مانند قیمت، تعداد نظرات، ستارهها، رتبهبندیها و … امکاناتی هستند که در جلب اعتماد و توجه کاربر تأثیر زیادی دارد و یک مزیت رقابتی میان سایتهای صفحه اول محسوب میشود.
گرچه استفاده از اسکیما و پیاده سازی ریچ اسنیپت برای سئو مهم است، اما همان طور که قبلاً گفتیم یکی از معیارهای گوگل برای سنجش سایت و رتبه دهی به آن نیست! این پارامتر از این جهت برای سئو مهم است که باعث پاسخ دادن به سؤالات کاربران میشود و کاربر را سریعتر به نتیجه میرساند؛ بنابراین اگر محتوای صفحات شما مفید نباشد و از اسکیما استفاده کنید، عملاً تأثیر چندانی بر سئو و بهبود رتبه سایت شما نخواهد داشت.
با توجه به مواردی که گفته شد، میتوان گفت استفاده از این قابلیت در شرایطی برای سئو مفید است که شما محتوای مفیدی برای وبسایت خود تهیه کرده و بقیه اصول سئو را به درستی پیاده کرده باشید.
انواع ریچ اسنیپت چیست و چه کاربردی دارند؟
حال که متوجه شدید ریچ اسنیپت چیست، باید با انواع آن آشنا شوید. قبل از معرفی انواع ریچ اسنیپت، نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که همه اسکیماهای ارائه شده در سایت Schema.org به طور کامل توسط گوگل پشتیبانی نمیشوند. در حال حاضر گوگل از انواع استراکچر دیتای زیر برای نتایج ریچ اسنیپت پشتیبانی میکند:
- کتاب (Book): یک اسنیپت مربوط به کتاب که به کاربران اجازه میدهد کتابی را از نتایج جستجو پیدا و خریداری کنند. در این اسنیپت امکان مشاهده قیمت و نام نویسنده هم وجود دارد.
- مقاله (Article): صفحه مقاله به سادگی یک وبلاگ یا صفحه وبسایت مربوط به یک موضوع خاص است که قرار است مانند یک مقاله یا صفحه خبری مشاهده یا خوانده شود. اگر صفحات مقاله به درستی نشانهگذاری شده باشند، ممکن است واجد شرایط داشتن یک ریچ اسنیپت در جستجو باشند که میتواند به سایت شما کمک کند تا به کاربران مناسب دسترسی پیدا کند.
- بردکرامب (Breadcrumb): به کمک این اسنیپت میتوانید موقعیت صفحه مورد نظر را در ترتیب صفحات مشاهده کنید. این ویژگی به کاربر کمک میکند ساختار صفحات را با نظم بیشتری درک کند و سردرگم نشود.
- کروسل (Carousel): کروسلها یک فهرست دنبالهدار از نتایج هستند که مشابه گالری نمایش داده میشوند و میتوانید آنها را ورق بزنید.
- نقد و بررسی مفصل (Critic Review): به کمک این ویژگی میتوانید برای کتابها، فیلمها و کسب و کارهای محلی نقد و بررسیهای مفصلی ایجاد کنید. در این اسنیپت یک جایگاه مشخص با عنوان Critic Reviews نمایش داده میشود که نظرات و انتقادات در آن نمایش داده میشوند.
- دیتاستها (Dataset): دیتاستها یا دستههای داده، مجموعهای از دادهها هستند که در قسمت جستجوی دستهبندی در دادههای گوگل نمایش داده میشوند.
- EmployerAggregateRating: این اسنیپت که اغلب برای سازمانهای استخدامکننده استفاده میشود، یک ارزیابی است که از تعداد زیادی کاربر درباره آن سازمان انجام شده و در قسمت تجربه کاربران در گوگل نمایش داده میشود.
- Event: ایونت یا رویداد، بیشتر برای نمایش تاریخ، زمان و محل برگزاری یک رویداد خاص به کار میرود، اما در ایران کاربرد زیادی ندارد.
- فکت چک (Fact Check): ویژگی فکت چک یک اسنیپت است که با جستجوی یک عبارت، در زیر وبسایتی که روی آن پیاده سازی شده نمایش داده میشود و به شما میگوید که آن عبارت یک فکت یا حقیقت است یا یک ادعای نادرست؛ به عنوان مثال اگر شما عبارتی مانند “زمین صاف است” یا یک ادعای دیگر را در گوگل جستجو کنید، ممکن است بتوانید در برخی از نتایج جستجو این قابلیت را مشاهده کنید که با عبارت False یا True درست و غلط بودن آن مشخص شده است.
- سؤالات متداول (FAQ): سؤالات متداول فهرستی از پرسشهای رایج اکثر کاربران درباره یک موضوع خاص است. این اسنیپت در صفحه اول نتایج گوگل زیاد دیده میشود و برای کاربران بسیار مفید و کاربردی است؛ زیرا در کمترین زمان پاسخی مفید و مختصر به کاربر ارائه میدهد.
Home Activities: فعالیتهای خانگی یا Home Activities یکی از جالبترین و سرگرمکنندهترین قابلیتهای صفحه نتایج جستجو است. در این ویژگی مردم فعالیتهایی را که میتوانند در خانه انجام دهند، به صورت آنلاین پیدا میکنند. این قابلیت در ایران و برای سایتهای فارسیزبان هنوز کاربرد چندانی ندارد.
- چگونه … (How-to): زمانی که جستجوی خود را با عبارت How to شروع کنید یا در جمله خود درباره چگونگی انجام یک کار سؤال کنید، اسنیپت “How-to” به شما کمک میکند قدم به قدم مراحل انجام آن کار را مشاهده کنید. این مراحل ممکن است تنها به صورت متن یا دارای عکس و ویدئو هم باشد.
- لایسنس تصویر (Image License): این ویژگی در قسمت تصاویر گوگل (Google Images) در دسترس بودن اطلاعات لایسنس یا مجوز تصویر را به کاربران اطلاع میدهد و یک لینک به لایسنس مورد نظر ارائه میکند.
- Job Posting: این ویژگی فرصتی در اختیار کاربران قرار میدهد تا شغل مورد نظر خود را پیدا کنند. در این قابلیت امکان مشاهده لوگو، نقد و بررسی، امتیاز و برخی از جزئیات شغل مورد نظر وجود دارد. این اسنیپت در ایران کاربرد چندانی ندارد.
- Job Training: به کمک جاب ترینینگ کاربران و دانشجویانی که در جستجوی فرصتهای کارآموزی هستند، میتوانند موقعیتهای موجود را جستجو کنند.
- لوگو (Logo): زمانی که نام یک برند را در گوگل جستجو میکنید، حتماً دیدهاید که لوگوی آن را هم به شما نمایش میدهد. این مسئله به دلیل وجود اسنیپت لوگو است.
- Math Solvers
- فیلم (Movie): در این ویژگی شما میتوانید لیستی از فیلمها را به همراه جزئیات، امتیاز IMDB، کارگردان و … مشاهده کنید.
- پادکست (Podcast): به کمک این اسکیما میتوانید پادکست مورد نظر را با لینکی که قابلیت پخش دارد در صفحه نتایج گوگل به نمایش بگذارید.
- محصول (Product): با استفاده از ریچ اسنیپت محصول میتوانید اطلاعاتی مانند قیمت، موجودی، امتیاز کاربران و … را درباره محصولات مورد نظر خود در صفحه نتایج گوگل نمایش دهید.
- رسپی یا دستور پخت ها (Recipe): دستور پختها بیشتر برای سایتهای آشپزی کاربرد دارند و به عنوان بخشی از کروسلها یا به صورت مستقل نمایش داده میشوند.
- نقد و بررسی (Review): اسنیپت نقد و بررسی، نقدی مختصر درباره یک کتاب، فیلم، محصول، کسب و کار یا اپلیکیشن را در اختیار کاربران میگذارد و میانگینی از امتیازهای داده شده توسط منتقدین به آن آیتم را به نمایش میگذارد.
- Subscription and Paywall Content: آیا تا به حال مقالههایی را دیدهاید که برای مطالعه ادامه آن لازم است اشتراک بخرید یا ایمیل خود را وارد کنید؟ این ویژگی دقیقاً همان چیزی است که با عنوان محتوای پِیوال شناخته میشود. بسیاری از افراد به این محتواها محتوای “در دار” یا Gated میگویند؛ زیرا در حین مطالعه مقاله یا مشاهده مطلب، اصطلاحاً دری را باز میکنند تا شما را به مسیر دلخواه خود هدایت کنند.
- ویدئوها (Video): هنگام جستجو حتماً دیدهاید که ویدئوهایی مرتبط با جستجوی شما از برخی سایتها نمایش داده میشود. این امر به وسیله استراکچر دیتای Video و پیاده سازی آن انجام میشود. با توجه به این که خزندههای موتور جستجو معمولاً نمیتوانند ویدئوها و محتوای آنها را درک کنند، با نشانهگذاری آنها برای گوگل، میتوانید ویدئوهای وبسایت خود را به گوگل معرفی کنید تا در صورت جستجوی عبارت مرتبط توسط کاربر، به او نمایش داده شود.
- دوره آموزشی (Course): اگر فردی باشید که دائم با دورههای آموزشی سر و کار دارید یا به دنبال دورههای آموزشی معتبری هستید، اسنیپت دورههای آموزشی را دیدهاید. این اسنیپت دورههای آموزشی مرتبط با جستجوی کاربر را در فهرستی شامل عنوان دوره، توضیح مختصر و ارائه دهنده آن نمایش میدهد. سایت کورسرا (Coursera) یکی از واضحترین نمونههایی است که از این قابلیت استفاده میکند.
مواردی که به آنها اشاره کردیم تنها برخی از ویژگیهایی است که در صفحه SERP قابل اجرا است. استفاده از بسیاری از این اسکیماها متداول است اما برخی از آنها در سایتهای فارسی رواج چندانی ندارد؛ به عنوان مثال Estimated Salary، Job Posting، Job Training، فکت چک، دیتاست و … کاربرد کمی در سایتهای فارسی زبان دارند. این در حالی است که برخی از ریچ اسنیپتها مانند رسپی، فیلم، ویدئو، بردکرامب و سؤالات متداول نه تنها در سایتهای خارجی، بلکه در سایتهای فارسی هم کاربرد زیادی دارند.
تفاوت ریچ ریزالت ، فیچر اسنیپت و ریچ اسنیپت چیست؟
در دنیای سئو نامهای Rich result، Featured Snippet و Rich Snippet زیاد شنیده میشود، اما ممکن است همه افراد نتوانند تفاوت آنها را به صورت دقیق توضیح دهند. علاوه بر این، بسیاری از افراد این اصطلاحات را به جای یکدیگر هم استفاده میکنند که معمولاً کار درستی نیست. در این قسمت به شما میگوییم که تفاوت فیچر اسنیپت، ریچ ریزالت و ریچ اسنیپت چیست، اما پیش از این که به سراغ بررسی آنها برویم باید بدانید که ریچ اسنیپت و ریچ ریزالت شباهت بسیار زیادی به هم دارند.
- SERP Features: سرپ فیچرها یا فیچر اسنیپتها شامل هر قابلیتی غیر از فهرست لینکهای آبی صفحه نتایج میشوند. گراف دانش، PLA ها، لوکال پک، کروسل تصاویر و فیچر اسنیپتها همگی نوعی سرپ فیچر هستند. سرپ فیچر به معنای ویژگیهای صفحه نتایج جستجو است.
- Rich results: ریچ ریزالتها بیتهایی از اطلاعات روی صفحه SERP هستند که توسط دادههای ساختاریافته (Structured Data) تولید میشوند. FAQ ها نوعی از ریچ ریزالتها هستند که در عین حال سرپ فیچر یا فیچر اسنیپت هم به شمار میروند.
- Rich Snippet: ریچ اسنیپتها نوعی ریچ ریزالت هستند که برای بهبود صفحه نتایج و تجربه کاربران، نمایش داده میشوند. همه ریچ اسنیپت ها نوعی ریچ ریزالت و فیچر اسنیپت به شمار میروند.
چراغ راهنمای گوگل برای کسانی که از استراکچر دیتا استفاده میکنند.
با وجود این که نشانهگذاری محتوای وب سایت برای آسان کردن فهم محتوای صفحه برای موتور جستجو و کاربردی تر کردن آن برای کاربران است و همه تقریبا میدانند که نباید از تکنیک های سئو کلاه سیاه برای افزایش رتبه استفاده کنند، هنوز هم افرادی پیدا میشوند که روشهای کلاه سیاه را با اجرای اسکیما ترکیب کنند.
در قسمت های قبلی مقاله به شما گفتیم که ریچ اسنیپت چیست و انواع آن را به شما معرفی کردیم. علاوه بر این، به بررسی این موضوع پرداختیم که تفاوت Rich result، Featured Snippet و Rich Snippet چیست. در این قسمت شما را با مواردی آشنا میکنیم که گوگل در بلاگ خود آنها را خلاف قوانین و دستورالعمل های خود معرفی کرده است و با انجام آنها وبسایت شما درگیر جریمه گوگل خواهد شد.
عنوان | شرح |
متفاوت یا غیر مرتبط بودن محتوای صفحه با اسکیمای استفاده شده | به عنوان مثال از استراکچر دیتای JobPosting برای صفحاتی استفاده شود که ارتباطی با معرفی موقعیتهای شغلی ندارند. |
استفاده از اسکیما برای محتوای پنهان | استفاده از استراکچر دیتا و پیاده سازی ریچ اسنیپت برای محتوایی که توسط کاربر قابل مشاهده نیست، خلاف دستورالعملهای گوگل است. اگر به درستی متوجه شده باشید که ریچ اسنیپت چیست، میدانید که استفاده از آن زمانی که کاربر قادر به مشاهده آن نیست، فایدهای ندارد. |
عدم وجود مکانیزمی برای ارسال نظر یا مشاهده منبع نقد و بررسیها | اگر یک صفحه دارای نقد و بررسی است، باید دارای راهی برای ارائه نظر و مشاهده منبع نقد و بررسیها باشد و کاربر بداند آن نظرات از کجا آمده است. |
نشانه گذاری محتواهایی که محصول نیستند، به عنوان محصول | استفاده از استراکچر دیتای محصول برای مواردی که محصول نیستند، خلاف دستورالعملهای گوگل است. |
مواردی که به آنها اشاره شد، تنها برخی از دستورالعملهای گوگل برای استفاده از نشانهگذاری محتوا است. اگر منطقی فکر کنید، میبینید که مبنای همه این موارد رضایت کاربر است. در بخش “ریچ اسنیپت چیست” در ابتدای مقاله به این موضوع اشاره کردیم که ریچ اسنیپتها ابزاری برای نمایش اطلاعات مفید، کاربردی و ارزشمند به کاربر هستند؛ پس اگر قرار است از این دادهها در صفحات نامرتبط یا صفحاتی که به کاربر نمایش داده نمیشوند، استفاده شوند، نه تنها تأثیری بر سئوی سایت ندارد، بلکه ممکن است باعث جریمه شدن سایت شما شود.
سوالات متداول شما
انواع ریچ اسنیپت را نام ببرید.
ویدئوها (Video) ، محصول (Product) ، پادکست (Podcast)، فیلم (Movie) ، سؤالات متداول (FAQ) ، کروسل (Carousel) ، بردکرامب (Breadcrumb) ، مقاله (Article) ، کتاب (Book)
ریچ اسنیپت چیست؟
ریچ اسنیپتها بیتهای اضافی اطلاعات هستند که میتوانند در فهرست نتایج جستجو و در زیر متاتایتل و متادیسکریپشن ظاهر شوند. این اطلاعات با استفاده از استراکچر دیتا ها یا دادههای ساختاریافتهای که در کدهای صفحه به کار رفتهاند، پیادهسازی میشوند.
FAQ چیست ؟
سؤالات متداول فهرستی از پرسشهای رایج اکثر کاربران درباره یک موضوع خاص است. این اسنیپت در صفحه اول نتایج گوگل زیاد دیده میشود و برای کاربران بسیار مفید و کاربردی است؛ زیرا در کمترین زمان پاسخی مفید و مختصر به کاربر ارائه میدهد.
نظرات