سایت مپ چیست ؟ + آموزش تصویری ساخت نقشه سایت (Sitemap)
نژودا 1401-03-01

در پاسخ به این که “سایت مپ چیست؟” می‌توان به طور خلاصه گفت که نقشه سایت یا Sitemap طرحی از وب سایت شما است که به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا تمام محتوای وب سایت شما را پیدا کنند، آن را کرال کرده و ایندکس کنند. نقشه سایت همچنین به موتورهای جستجو می‌گوید که کدام صفحات در سایت شما مهم‌تر از بقیه هستند.

این یک پاسخ مختصر و مفید به افرادی است که می‌خواهند به طور کلی بدانند سایت مپ چیست، اما برای یک سئو مستر یا فردی که با سایت و دیجیتال مارکتینگ سر و کار دارد آشنایی دقیق‌تر با نقشه سایت ضروری است. در این مقاله از نژودا به شما می‌گوییم نقشه سایت چیست و ایجاد سایت مپ چگونه است.

فهرست مطلب:

سایت مپ (Sitemap) چیست؟

سایت مپ فایلی است که در آن اطلاعاتی در مورد صفحات، ویدئوها و سایر فایل‌های سایت خود و روابط بین آنها ارائه می‌دهید. به عبارت دیگر نقشه سایت فایلی است که تمام صفحات یک وب سایت و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر را فهرست می‌کند. وب سایت شما ممکن است یک نقشه سایت برای صفحات شما، یک نقشه برای پست‌های وبلاگ شما، یک نقشه سایت برای تصاویر و غیره داشته باشد.

نقشه سایت را به عنوان نقشه خانه خود در نظر بگیرید. وب سایت خانه است و هر صفحه یک اتاق است. XML Sitemap فایلی است که صفحات مهم یک وب سایت را فهرست می‌کند و مطمئن می‌شود که گوگل می‌تواند همه آنها را پیدا کرده و خزش کند. همچنین به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا ساختار وب سایت شما را درک کنند.

موتورهای جستجو مانند گوگل این فایل را می‌خوانند تا سایت شما را با کارایی بیشتری خزش کنند یا بهتر آن را ایندکس و درک کنند. نقشه سایت به گوگل می‌گوید کدام صفحات و فایل‌های سایت شما مهم هستند و همچنین اطلاعات ارزشمندی در مورد این فایل‌ها ارائه می‌دهد. سایت مپ‌ها انواع مختلفی دارند:

  • Normal XML Sitemap: این تا حد زیادی رایج‌ترین نوع نقشه سایت است. معمولاً به شکل یک فایل XML است که به صفحات مختلف وب سایت شما لینک می‌دهد.
  • نقشه سایت ویدئویی: به طور خاص برای کمک به Google در درک محتوای ویدئویی و سئو ویدیو در صفحه شما استفاده می‌شود.
  • نقشه سایت اخبار: به Google کمک می‌کند تا محتوای سایت‌هایی را که برای Google News تأیید شده‌اند پیدا کند.
  • نقشه سایت تصویر: به گوگل کمک می‌کند تا تمام تصاویر میزبانی شده در سایت شما را پیدا کند.

همچنین دو نوع اصلی دیگر از سایت مپ وجود دارد:

  • HTML sitemaps
  • XML sitemaps

XML Sitemap چیست

XML Sitemap

XML یا زبان نشانه گذاری توسعه‌پذیر، قالبی برای رمزگذاری اطلاعات در قالبی خوانا برای موتورهای جستجو است. یک XML Sitemap شبیه به یک لیست ساده از URLها است که دارای تگ‌های <changefreq> (نشان دهنده تعداد دفعات به روز رسانی محتوای یک صفحه) و <priority> (که اشاره‌ای به خزنده‌های وب سایت است درباره تعیین سطح اهمیت یک URL) است.

هرچه یک صفحه بیشتر تغییر کند، باید به دفعات بیشتری خزش شود. تگ <priority> به برجسته کردن صفحاتی که برای وب سایت شما مهم هستند کمک می‌کند. میزان اولویت هر صفحه از عدد 0 تا 1 تعیین می‌شود و هرچه به 1 نزدیک‌تر باشد، سطح اولویت برای یک صفحه بالاتر است.

اینها برای وب‌سایت‌های بزرگ استفاده می‌شوند که معمولاً خزش کردن نقشه سایت به زمان زیادی نیاز دارد. هر سایت مقدار مشخصی از بودجه خزش دارد، هیچ موتور جستجویی در اولین بار کل URL را کرال نمی‌کند؛ بنابراین نقشه سایت XML راه خوبی برای ارائه نقشه سایت با صفحات اولویت دار است که می‌خواهید ابتدا آنها خزش شوند.

هنگامی که یک وب سایت دارای هزاران صفحه است، مهم است که گوگل ابتدا کدام صفحات را کرال کند. این به این دلیل است که گوگل هر بار که از یک وب سایت بازدید می‌کند، فقط تعداد مشخصی از صفحات را خزش می‌کند.

هرچه فرکانس تغییر و سطح اولویت بالاتر باشد، آن صفحه بیشتر خزش می‌شود. به این ترتیب، خزنده‌های Google می‌توانند نقشه سایت یک وب‌سایت را بررسی کنند و تعیین کنند که آیا تاریخ آخرین تغییرات هر صفحه تغییر کرده است و اینکه آیا باید دوباره آنها را خزش کند یا خیر.

 HTML Sitemap

این نقشه‌های سایت، کل نقشه سایت را برای خزیدن به موتور جستجو می‌برند. این یک لیست قابل کلیک از صفحات در وب سایت است که ممکن است در پایین صفحه وب سایت‌ها بتوانید آن را مشاهده کنید. اینها برای وب سایت‌های کوچک‌تر مناسب‌تر هستند.

نقشه سایت HTML یک نمایش بصری از ساختار سایت یک وب سایت است. مانند نقشه سایت XML، تمام صفحات مهم یک وب سایت را لیست می‌کند اما به روشی انسان پسندتر! نقشه‌های سایت HTML به اندازه نقشه‌های XML رایج نیستند، زیرا توسط کاربران معمولی اینترنت به خوبی شناخته شده نیستند، و برای وب سایت‌هایی با هزاران صفحه، نگهداری از آنها تقریباً غیرممکن است.

و اما در نهایت موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو و بینگ از نقشه سایت شما برای یافتن صفحات مختلف در سایت شما استفاده می‌کنند. اگر سایت شما کاملاً جدید است و فقط تعداد انگشت شماری لینک خارجی دارد، نقشه سایت برای کمک به گوگل برای یافتن این صفحات در سایت شما بسیار کاربردی است. همچنین ممکن است سایت شما تعداد زیادی صفحه و لینک داشته باشد؛ برای این که گوگل برای خزش و ایندکس کردن همه این صفحات با مشکل مواجه نشود، باید از سایت مپ استفاده کنید.

یک نقشه سایت XML خوب به عنوان نقشه راه وب سایت شما عمل می‌کند که گوگل را به تمام صفحات مهم شما هدایت می‌کند. به طور خلاصه، هنگامی که نقشه سایت دارید، موتور جستجو می‌تواند به راحتی محتوای وب سایت شما را پیدا و شناسایی کند، آن را به پایگاه داده خود اضافه می‌کند تا سایت شما رتبه بالایی داشته باشد.

آیا نقشه سایت بر سئو تأثیر دارد؟

آیا نقشه سایت بر سئو تأثیر دارد؟

XML سایت مپ می‌توانند برای سئو مفید باشد؛ زیرا به گوگل اجازه می‌دهند تا صفحات ضروری وب‌سایت شما را سریع پیدا کند، حتی اگر لینک‌های داخلی شما کامل نباشد. موتور جستجو نقشه سایت شما را برای یافتن صفحات وب سایت می‌خزد، سپس کلمات کلیدی موجود در محتوای صفحات موجود در نقشه سایت را شناسایی می‌کند و آن صفحات مربوطه را هنگام جستجو برای افراد به نمایش می‌گذارد.

نقشه سایت برای رتبه بندی سئوی شما ضروری است. وقتی هر صفحه از وب سایت خود را در نقشه سایت خود وارد کنید، موتور جستجو نقشه سایت شما را خزش کرده و هر لینک لیست شده را دنبال می‌کند. هنگامی که موتور جستجو صفحات شما را ایندکس کرده و آنها را به پایگاه داده اضافه می‌کند، احتمال اینکه صفحات شما به بالای نتایج جستجو منتقل شوند، بیشتر می‌شود.

Sitemap به ویژه برای سایت‌های جدید که لینک‌های خارجی کمی دارند اهمیت دارد. همچنین برای صفحات بدون لینک داخلی نیز مفید است. بدون لینک، پیدا کردن صفحات به طور طبیعی برای خزنده‌های موتورهای جستجو دشوار است.

چه صفحاتی باید در نقشه سایت ثبت شوند؟

چگونه تصمیم می‌گیرید که کدام صفحات را در نقشه سایت XML خود قرار دهید؟ همیشه با فکر کردن به ارتباط یک URL شروع کنید.

وقتی یک بازدیدکننده روی یک URL خاص قرار می‌گیرد، آیا نتیجه خوبی است؟ آیا می‌خواهید بازدیدکنندگان در آن URL قرار بگیرند؟ اگر نه، احتمالاً نباید در آن باشد. با این حال، اگر واقعاً نمی‌خواهید آن URL در نتایج جستجو نشان داده شود، باید یک برچسب noindex اضافه کنید. کنار گذاشتن آن از نقشه سایت به این معنی نیست که گوگل URL را ایندکس نمی‌کند. اگر گوگل بتواند آن را با دنبال کردن پیوندها پیدا کند، گوگل می‌تواند URL را ایندکس کند.

فرض کنید شما در حال راه اندازی یک وبلاگ جدید هستید. شما از گوگل می‌خواهید که پست‌های اخیر را به سرعت پیدا کند تا مطمئن شود که مخاطبان هدف شما می‌توانند وبلاگ شما را در نتایج جستجو پیدا کنند، بنابراین ایده خوبی است که از همان ابتدا یک XML Sitemap ایجاد کنید.

بر خلاف وبلاگ، سایت مپ رسانه‌ها یا تصاویر برای اکثر سایت‌ها غیر ضروری است. این به این دلیل است که تصاویر شما احتمالاً در صفحات و پست‌های شما استفاده می‌شوند، بنابراین آنها قبلاً در نقشه سایت “پست” یا “صفحه” شما گنجانده شده‌اند؛ پس دلیلی ندارد که مجدداً در یک نقشه دیگر هم درج شوند؛ بنابراین داشتن یک نقشه سایت “رسانه” یا “تصویر” جداگانه بیهوده خواهد بود و توصیه می‌کنیم آن را کنار بگذارید.

آموزش ساخت سایت مپ

آموزش ساخت سایت مپ

برخی از وب سایت‌ها دارای نقشه‌های سایت هستند که به صورت خودکار به عنوان بخشی از سیستم آنها ساخته می‌شود. بزرگ‌ترین مثال از این سیستم مدیریت محتوای وردپرس (CMS) است که دارای یک فایل نقشه سایت است که به طور خودکار به روز می‌شود.

برای ساده‌تر کردن نقشه سایت وردپرس، برخی از افراد از افزونه Yoast SEO برای وردپرس استفاده می‌کنند که صفحات، پست‌ها و غیره را بخش‌بندی می‌کند. هر CMS سیستم نقشه سایت خود را دارد، اگرچه برخی از سیستم‌ها ممکن است به یک پلاگین نیاز داشته باشند.

برای ایجاد نقشه سایت خود، می‌توانید از یک ابزار آنلاین مانند XML-Sitemaps.com استفاده کنید که وب سایت شما را (تا حد 500 URL اول) خزش می‌کنند و در پایان یک نقشه سایت XML را برای دانلود در اختیار شما قرار می‌دهد.

ما شخصاً ترجیح می‌دهیم از نرم‌افزار SEO Spider توسط Screaming Frog استفاده کنیم  که همچنین دارای محدودیت 500 لینک برای حساب‌های رایگان است؛ زیرا یک ابزار چند منظوره است که می‌تواند به خزش وب‌سایت و اعتبارسنجی نقشه سایت کمک کند. برای ساخت سایت مپ یا اسکریمینگ فراگ مراحل زیر را طی کنید:

  1. وب سایتتان را با اسکریمینگ فراگ آنالیز کنید.

آدرس دامنه وب سایت خود را در نوار ابزار وارد کنید و “start” را بزنید. بسته به اندازه وب سایت شما، ممکن است مدتی طول بکشد زیرا هر صفحه باید کشف و خزش شود.

  1. URLهای ناخواسته را حذف کنید.

پس از اتمام خزش، فهرست کامل URLها را بررسی کنید و به دنبال مواردی باشید که نمی‌خواهید در نقشه سایت خود قرار دهید. اگر URLهایی دارید که می‌خواهید حذف کنید، روی آنها کلیک راست کرده و ” Remove” را انتخاب کنید. اگر دکمه Shift یا Ctrl (در ویندوز) را نگه دارید، می‌توانید چندین URL را برای حذف هم‌زمان انتخاب کنید.

  1. Sitemap Menu را باز کنید.

منوی نقشه سایت را در نوار ابزار باز کنید و “XML Sitemap” را انتخاب کنید. یک منو با چندین گزینه باز می‌شود. زیر منوهای دیگر مانند Last Modified، Priority، Change Frequency، Images، Hreflang به شما این امکان را می‌دهد که تگ‌های <changefreq>، <priority> و <lastmod> را مطابق با نیازهای وب سایت خود ویرایش کنید.

  1. نقشه سایت خود را ذخیره کنید

پس از انجام ویرایش‌های خود، روی دکمه «Next» کلیک کنید و منوی ذخیره باز می‌شود. نوع فایل پیش فرض XML خواهد بود.

  1. نقشه سایت خود را آپلود کنید.

اکنون که نقشه سایت جدید خود را دارید، باید آن را در وب سایت خود آپلود کنید. هر CMS سیستم اختصاصی خود را برای آپلود نقشه سایت دارد که باید با توجه به همان عمل کنید.

نحوه معرفی نقشه سایت به گوگل

برای ارسال نقشه سایت، وارد حساب سرچ کنسول خود شوید. سپس، به “Index” → “Sitemaps” در نوار کناری بروید.

سایت مپ چیست ؟ + آموزش تصویری ساخت نقشه سایت (Sitemap)

 

اگر قبلاً نقشه سایت خود را ارسال کرده‌اید، لیستی از “Submitted Sitemaps” را در این صفحه خواهید دید:

سایت مپ چیست ؟ + آموزش تصویری ساخت نقشه سایت (Sitemap)

 

در هر صورت، برای ارسال نقشه سایت خود، URL نقشه سایت خود را در این قسمت وارد کنید:

سایت مپ چیست ؟ + آموزش تصویری ساخت نقشه سایت (Sitemap)

سپس Submit را بزنید.

و اگر همه چیز کاملاً تنظیم شده باشد، اطلاعات نقشه سایت خود را در این صفحه در بخش «Submitted Sitemaps» مشاهده خواهید کرد:

سایت مپ چیست ؟ + آموزش تصویری ساخت نقشه سایت (Sitemap)

استفاده از گزارش سایت مپ (Sitemap Report) برای شناسایی خطاها

هنگامی که گوگل نقشه سایت شما را شناخت و ثبت کرد، در سرچ کنسول و در همان بخش «Submitted Sitemaps» روی آن کلیک کنید

اگر پیام “Sitemap index processed successfully” را مشاهده کردید، به این معنا است که گوگل با موفقیت نقشه سایت را کرال کرده است.

در این صفحه می‌توانید روی گزینه “SEE INDEX COVERAGE” کلیک کنید تا گزارشی از نقشه سایت را مشاهده کنید.

این گزارش به شما نشان می‌دهد که گوگل چند تا از URLهای نقشه سایت را پیدا کرده و چه تعدادی از آنها ایندکس شده‌اند.

سایت مپ چیست ؟ + آموزش تصویری ساخت نقشه سایت (Sitemap)

در این گزارش مشخص است که سایت مپ دارای چند URL است و چند مورد از آنها Valid یا معتبر هستند و چه تعدادی از آنها باید اصلاح شوند. شما باید همه URLهایی که در دسته Excluded قرار گرفته را بررسی کنید تا ببینید در سایت شما چه خبر است و چه مشکلاتی دارند. به عنوان مثال ممکن است برخی از URLهای شما Duplicate باشند که این مورد باید حتماً برطرف شود.

همچنین ممکن است در گزارش صفحاتی را پیدا کنید که نمی‌خواهید ایندکس شوند یا در اولویت ایندکس شما قرار ندارند؛ بنابراین باید آنها را از Sitemap خود حذف کنید.

یک نکته جالب درباره سایت مپ این است که یک دید کلی درباره تعداد صفحاتی که می‌خواهید ایندکس شوند، تعداد صفحاتی که ایندکس شده‌اند و مشکلات ایندکس صفحات به شما می‌دهد.

به عنوان مثال، فرض کنید نقشه سایت شما به 5000 صفحه لینک دارد اما وقتی به سرچ کنسول گوگل نگاه می‌کنید، سایت شما فقط 2000 صفحه ایندکس شده دارد.

این نشانه این است که اتفاقی در حال رخ دادن است. ممکن است محتوای تکراری زیادی در آن 5000 صفحه وجود داشته باشد؛ بنابراین گوگل همه آنها را ایندکس نمی‌کند. یا ممکن است تعداد صفحات سایت شما بیشتر از بودجه خزش شما باشد.

مهم است که نقشه سایت و Robots.txt شما سازگار با هم کار کنند. به عبارت دیگر اگر از تگ noindex در یک صفحه استفاده می‌کنید، طبیعتاً نباید در نقشه سایت شما هم ظاهر شود. در غیر این صورت پیغام‌های مختلفی را به گوگل ارسال می‌کنید و آن را گیج می‌کنید.

نقشه سایت شما می‌گوید: این صفحه به اندازه‌ای مهم است که من آن را در نقشه سایت خودم آورده‌ام” اما فایل Robots.txt شما چیز دیگری می‌گوید و وقتی گوگل به آن می‌رسد، متوجه می‌شود که نباید آن صفحه را خزش کند.

متخصصین سئو آژانس نژودا از به‌روزترین تکنیک ها برای سئو سایت در اصفهان و سراسر کشور استفاده می‌کنند تا نرخ کلیک، بازدید و در نهایت نرخ فروش و مشتریان شما را به شکلی واضح افزایش دهند.

سوالات متداول شما

سایت مپ چیست؟

XML Sitemap فایلی است که صفحات مهم یک وب سایت را فهرست می‌کند و مطمئن می‌شود که گوگل می‌تواند همه آنها را پیدا کرده و خزش کند. همچنین به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا ساختار وب سایت شما را درک کنند.

آیا نقشه سایت بر سئو تأثیر دارد؟

بله. نقشه سایت برای رتبه بندی سئو ضروری است. وقتی هر صفحه از وب سایت را در نقشه سایت وارد کنید، موتور جستجو نقشه سایت را خزش کرده و هر لینک را دنبال می‌کند. هنگامی که موتور جستجو صفحات را ایندکس کرده و آنها را به پایگاه داده اضافه می‌کند، احتمال اینکه صفحات به رتبه بهتری در نتایج جستجو برسند، بیشتر می‌شود.

چرا باید حتما Sitemap داشته باشیم؟

موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو و بینگ از نقشه سایت برای یافتن صفحات مختلف استفاده می‌کنند. اگر سایت جدید باشد و تعداد کمی لینک خارجی و بک لینک داشته باشد، نقشه سایت برای کمک به گوگل برای یافتن این صفحات در سایت بسیار کاربردی است. همچنین ممکن است سایت تعداد زیادی صفحه و لینک داشته باشد؛ برای این که گوگل برای خزش و ایندکس کردن همه این صفحات با مشکل مواجه نشود، باید از سایت مپ استفاده کرد.

امتیاز به مطلب

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام
کپچا code

دیگران را با نوشتن نظرات خود، برای انتخاب این محصول راهنمایی کنید

لطفا پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی بیش‌از‌حدِ معمول، شکلک یا ایموجی استفاده نکنید و از کشیدن حروف یا کلمات با صفحه‌کلید بپرهیزید نظرات خود را براساس تجربه و استفاده‌ی عملی و با دقت به نکات فنی ارسال کنید؛ بدون تعصب به محصول خاص، مزایا و معایب را بازگو کنید و بهتر است از ارسال نظرات چندکلمه‌‌ای خودداری کنید بهتر است در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت، پرهیز کنید