تعریف طراحی سایت ریسپانسیو یا واکنش گرا به این معنی است که وب سایت شما (و صفحات آن) میتواند بهترین تجربه را به کاربران، خواه روی دسکتاپ، لپ تاپ، تبلت یا گوشی موبایل تطبیق و ارائه دهد. با این حال، برای اینکه این اتفاق بیفتد، وب سایت نیاز به طراحی واکنش گرا دارد.
طراحی سایت ریسپانسیو که طراحی RWD نیز نامیده میشود، یک رویکرد طراحی وب مدرن را توصیف میکند که به وبسایتها و صفحات اجازه میدهد با تطبیق خودکار با صفحه نمایش، اعم از دسکتاپ، لپتاپ، تبلت، گوشیهای هوشمند، در همه دستگاهها و اندازههای صفحه نمایش داده شوند.
در این مقاله از نژودا به شما میگوییم طراحی سایت ریسپانسیو چیست و چگونه سایت خود را ریسپانسیو کنیم.
فهرست مطلب:
طراحی سایت ریسپانسیو چیست؟
طراحی واکنشگرا یا طراحی سایت ریسپانسیو یک رویکرد طراحی رابط کاربری گرافیکی (GUI) است که برای ایجاد محتوایی که به راحتی با اندازههای مختلف صفحه نمایش تنظیم میشود، استفاده میشود. طراحان عناصر را در واحدهای نسبی (%) اندازه میدهند؛ بنابراین طرحهای آنها میتوانند به طور خودکار با فضای مرورگر سازگار شوند تا از سازگاری محتوا در دستگاههای مختلف مانند موبایل، دسکتاپ و تبلت اطمینان حاصل کنند.
به عبارت دیگر از ویژگی های طراحی سایت استاندارد این است که، صفحات شما به شکلی طراحی میشوند که در هر دستگاهی به شکلی کارآمد و صحیح نمایش داده شوند.
طراحی وب ریسپانسیو از طریق Cascading Style Sheets (CSS)، با استفاده از تنظیمات مختلف برای ارائه ویژگیهای سبک مختلف بسته به اندازه صفحه نمایش، جهت، وضوح، قابلیت رنگ و سایر ویژگیهای دستگاه کاربر کار میکند. چند نمونه از ویژگیهای CSS مربوط به طراحی وب واکنشگرا عبارتاند از viewport و media queries.
Viewport ناحیه قابل مشاهده کاربر از یک صفحه وب است. Viewport بسته به دستگاه متفاوت است و در موبایل کوچکتر از دسکتاپ خواهد بود. قبل از تبلتها و گوشی موبایل، صفحات وب فقط برای صفحه نمایش کامپیوتر طراحی میشدند و معمول بود که صفحات وب دارای طراحی و اندازه ثابتی باشند.
سپس، زمانی که شروع به گشت و گذار در اینترنت با استفاده از تبلتها و تلفنهای همراه کردیم، صفحات وب با اندازه ثابت بیش از حد بزرگ و با Viewport مناسب نبودند. برای رفع این مشکل، مرورگرهای آن دستگاهها کل صفحه وب را برای تناسب با صفحه کوچک میکنند.
نحوه تنظیم Viewport
HTML5 روشی را معرفی کرد که به طراحان وب اجازه میدهد از طریق تگ <meta> کنترل Viewport را در دست بگیرند. شما باید عنصر <meta> ویوپورت زیر را در تمام صفحات خود قرار دهید:
<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″>
این به مرورگر دستورالعملهایی در مورد نحوه کنترل ابعاد و مقیاس صفحه ارائه میدهد. قسمت width=device-width عرض صفحه را طوری تنظیم میکند که از عرض صفحه دستگاه پیروی کند (که بسته به دستگاه متفاوت است).
زمانی که صفحه برای اولین بار توسط مرورگر بارگیری میشود، قسمت first-scale=1.0 سطح بزرگنمایی اولیه را تعیین میکند.
در اینجا یک مثال از یک صفحه وب بدون متا تگ viewport و همان صفحه وب با متا تگ viewport آورده شده است:
Media Query چیست؟
Media Query یک تکنیک CSS است که در CSS3 معرفی شده است. از قانون @media استفاده میکند تا فقط در صورتی که یک شرط خاص درست باشد، بلوکی از ویژگیهای CSS را شامل شود.
در مثال زیر اگر پنجره مرورگر 600 پیکسل یا کوچکتر باشد، رنگ پس زمینه آبی روشن خواهد بود:
شما به سرعت میتوانید ببینید که آیا یک وب سایت در مرورگر وب خود واکنش گرا است یا نه. برای این کار باید مراحل زیر را طی کنید:
- گوگل کروم را باز کنید.
- به وب سایت خود بروید.
- Ctrl + Shift + I را فشار دهید تا Chrome DevTools باز شود.
- Ctrl + Shift + M را فشار دهید تا نوار ابزار دستگاه را تغییر دهید.
- صفحه خود را در ویوی موبایل، تبلت یا دسکتاپ مشاهده کنید.
همچنین میتوانید از یک ابزار رایگان مانند Google’s Mobile-Friendly Test استفاده کنید تا ببینید آیا صفحات وبسایت شما سازگار با موبایل هستند یا خیر. در حالی که میتوانید با روشهای طراحی دیگر، مانند طراحی تطبیقی، به سازگاری با موبایل دست پیدا کنید، طراحی وب واکنشگرا به دلیل مزایای آن رایجترین روش است.
طراحی سایت ریسپانسیو باعث میشود صفحه وب شما در همه دستگاهها خوب به نظر برسد. طراحی سایت ریسپانسیو فقط از HTML و CSS استفاده میکند. طراحی وب ریسپانسیو یک برنامه یا جاوا اسکریپت نیست.
صفحات وب را میتوان با استفاده از دستگاههای مختلف مشاهده کرد: دسکتاپ، تبلت و موبایل. صفحه وب شما باید ظاهر خوبی داشته باشد و فارغ از نوع دستگاه، استفاده از آن آسان باشد. صفحات وب نباید اطلاعات را برای تناسب با دستگاههای کوچکتر جا بیندازند، بلکه باید محتوای آن را متناسب با هر دستگاهی تنظیم کرده و نمایش دهند. در عکس زیر نمونه سادهای از طراحی وب ریسپانسیو را مشاهده میکنید:
زمانی که از CSS و HTML برای تغییر اندازه، مخفی کردن، کوچک کردن، بزرگنمایی یا جابهجایی محتوا استفاده میکنید تا آن را در هر صفحهای زیبا نشان دهید، به آن طراحی سایت واکنشگرا میگویند.
مزایای طراحی سایت ریسپانسیو
طراحی سایت واکنشگرا یا طراحی سایت ریسپانسیو رویکردی است که نشان میدهد طراحی و توسعه باید به رفتار و محیط کاربر بر اساس اندازه صفحه نمایش، پلتفرم و جهت گیری پاسخ دهد. همان طور که کاربر از لپ تاپ خود به iPad سوئیچ میکند، وب سایت باید به طور خودکار برای تطبیق وضوح، اندازه تصویر و تواناییهای اسکریپت تغییر کند.
مزایای طراحی سایت ریسپانسیو عبارت است از:
- یک سایت برای هر دستگاه: چه در یک iMac 27 اینچی با اتصال وای فای یا از صفحه نمایش گوشی اندروید مشاهده شود، وب سایت برای لذت تماشای مطلوب به کاربر تنظیم میشود.
- طراحی بهینه برای دستگاه: با رویکرد طراحی سایت واکنشگرا، همه تصاویر، فونتها و سایر عناصر HTML به طور مناسب مقیاسبندی میشوند و اندازه صفحه نمایش کاربر را به حداکثر حد مطلوب میرسانند.
- بدون نیاز به ریدایرکت: گزینههای دیگر برای طراحی برای چندین دستگاه نیاز به استفاده از ریدایرکت برای ارسال کاربر به نسخه مناسب یک صفحه وب دارد. بدون نیاز به ریدایرکت، کاربر میتواند در اسرع وقت به محتوایی که میخواهد دسترسی پیدا کند.
طراحی ریسپانسیو از نظر قیمت نیز بسیار به صرفه است. همچنین مدیریت آن برای شما آسانتر است زیرا لازم نیست دوباره تغییرات را ایجاد کنید و به جای چند نسخه از سایت برای دستگاههای مختلف یک نسخه از سایت را طراحی میکنید.
طراحی واکنشگرا بی عیب و نقص نیست. با این وجود، مزایای قابل توجهی دارد و جذابیت آن برای طراحان وب به طور پیوسته افزایش یافته است. همچنین تعدادی فریمورکهای رایگان متناسب با آن وجود دارد. طراحی ریسپانسیو به یکی از ویژگیهای اجباری چندین سازمان (به عنوان مثال، گوگل) تبدیل شده است و در سئو تأثیر زیادی دارد.
نکات طراحی سایت واکنشگرا
در اولین رویکرد میتوانید به نسخه موبایل اولویت دهید. در این روش طراحی خود را برای گوشی انجام میدهید و آن را با صفحه نمایشهای بزرگتر مانند تبلت و دسکتاپ سازگار میکنید. Mobile First به معنای طراحی برای موبایل قبل از طراحی برای دسکتاپ یا هر دستگاه دیگری است (این باعث میشود صفحه در دستگاههای کوچکتر سریعتر نمایش داده شود).
این بدان معنی است که ما باید تغییراتی در CSS خود ایجاد کنیم. به جای تغییر استایلها زمانی که عرض کمتر از 768 پیکسل میشود، باید طرح را زمانی که عرض از 768 پیکسل بزرگتر میشود تغییر دهیم. این باعث میشود طراحی ما Mobile First شود:
در رویکرد بعدی میتوانید از تصاویر و گریدهای فلوئید استفاده کنید. در این روش به جای پیکسل، از درصد برای مقیاس بندی استفاده میشود. تصاویر را در ابعاد اصلی خود ایجاد کنید. اگر فضای کافی ندارید، آنها را برش دهید.
در یک روش دیگر میتوانید از وکتورهای مقیاس پذیر SVG استفاده کنید. اینها یک فرمت فایل مبتنی بر XML برای گرافیکهای دو بعدی هستند که از تعامل و انیمیشنها پشتیبانی میکنند.
به طور کلی، طراحی واکنشگرا یک رویکرد قدرتمند و اقتصادی است، اما ماهیت آسان آن فریبنده است. اگر بدون احتیاط از آن استفاده کنید، همچنان ممکن است با مشکلاتی روبرو شوید.
نژودا خدمات طراحی سایت در تبریز را با بهترین کیفیت و امکانات و با به کار گیری به روزترین اصول برنامه نویسی و طراحی سایت ارائه میدهد. برای دریافت مشاوره رایگان و پیش فاکتور با کارشناسان نژودا در تماس باشید.
سوالات متداول شما
طراحی سایت ریسپانسیو چیست؟
طراحی واکنشگرا یا طراحی سایت ریسپانسیو یک رویکرد طراحی رابط کاربری گرافیکی (GUI) است که برای ایجاد محتوایی که به راحتی با اندازههای مختلف صفحه نمایش تنظیم میشود، استفاده میشود. به عبارت دیگر در این نوع طراحی سایت، صفحات شما به شکلی طراحی میشوند که در هر دستگاهی به شکلی کارآمد و صحیح نمایش داده شوند.
مزایای طراحی سایت ریسپانسیو چیست؟
قیمت به صرفه، مدیریت آسان، یک سایت برای هر دستگاه، طراحی بهینه برای دستگاه، بدون نیاز به ریدایرکت
دیگران را با نوشتن نظرات خود، برای انتخاب این محصول راهنمایی کنید
لطفا پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی بیشازحدِ معمول، شکلک یا ایموجی استفاده نکنید و از کشیدن حروف یا کلمات با صفحهکلید بپرهیزید نظرات خود را براساس تجربه و استفادهی عملی و با دقت به نکات فنی ارسال کنید؛ بدون تعصب به محصول خاص، مزایا و معایب را بازگو کنید و بهتر است از ارسال نظرات چندکلمهای خودداری کنید بهتر است در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت، پرهیز کنید