موبایل مارکتینگ چیست و چگونه کسب و کارها را نجات می‌دهد؟!
نژودا 1401-03-02

موبایل مارکتینگ (Mobile marketing) یا بازاریابی موبایلی یکی از پر طرفدارترین استراتژی های تبلیغاتی دیجیتال مارکتینگ است که در سال‌های اخیر بیش از هر زمان دیگری محبوب شده است. موبایل مارکتینگ یا بازاریابی موبایلی به هرگونه فعالیت تبلیغاتی گفته می‌شود که در تلفن‌های هوشمند و سایر دستگاه‌های دستی، از جمله تبلت‌ها انجام می‌شود.

هدف بازاریابی موبایلی دستیابی به کاربران تلفن همراه از طریق روش‌هایی مانند تبلیغات بهینه شده برای موبایل، پوش نوتیفیکیشن و برنامه‌های کاربردی تلفن همراه است. بازاریابی موبایلی هنر بازاریابی برای کسب و کار شما است به طوری که برای کاربران گوشی‌های موبایل جذاب باشد. به عبارت دیگر بازاریابی موبایلی هر فعالیت تبلیغاتی است که محصولات و خدمات را از طریق دستگاه‌های تلفن همراه مانند تبلت‌ها و تلفن‌های هوشمند تبلیغ می‌کند.

بازاریابی موبایلی روشی است که در آن می‌توان از فناوری برای ایجاد تبلیغات شخصی کالاها یا خدمات برای کاربری که دائماً به شبکه متصل است استفاده کرد. امروزه تعداد کاربرانی که با استفاده از گوشی موبایل کارهای روزانه خود را انجام می‌دهند بسیار بیشتر از افرادی شده که با دسکتاپ کار می‌کنند؛ به همین دلیل است که باید هر چه زودتر به فکر یک استراتژی بازاریابی موبایلی باشید.

موبایل مارکتینگ چگونه است؟

فهرست مطلب:

موبایل مارکتینگ چگونه است؟

موبایل مارکتینگ هر گونه فعالیت تبلیغاتی مرتبط با گوشی‌های موبایل از طریق SMS، اپلیکیشن‌ها، پوش نوتیفیکیشن‌ها، تبلیغات درون برنامه‌ای و … را در بر می‌گیرد. بسیاری از این فعالیت‌ها امکانات زیادی از جمله تعیین نوع دستگاه (موبایل یا تبلت)، موقعیت مکانی، بازه زمانی و … را برای کسب و کارها فراهم می‌کند و روش‌های متنوعی را برای تبلیغ در اختیار آنها می‌گذارد.

امروزه بازاریابی موبایلی ابزاری ضروری برای شرکت های بزرگ و کوچک است زیرا گوشی‌های موبایل همه جا هستند و کوچک و بزرگ از آنها استفاده می‌کنند. بازیگران کلیدی در این فضا، برندها و ارائه دهندگان خدمات تبلیغات موبایلی هستند که اتفاقا در ایران هم نمونه‌هایی از این شرکت‌ها را داریم و در ادامه مقاله آنها را معرفی خواهیم کرد.

برخی از آمارهای جالبی که درباره موبایل مارکتینگ وجود دارد را در ادامه می‌توانید ببینید:

  • 80 درصد از زمانی که کاربران در گوشی موبایل طی می‌کنند، صرف استفاده از اپلیکیشن‌ها می‌شود و در بین اپلیکیشن‌ها بیشترین زمان مربوط به بازی‌ها است!
  • جستجوهای انجام شده با موبایل نسبت به سال گذشته 200 درصد افزایش یافته است.
  • از سال 2014 به بعد کاربران گوشی‌های موبایل به شکل قابل توجهی از تعداد کاربران دسکتاپ بیشتر شدند. تا پیش از آن، کاربران موبایل کمتر از کاربران دسکتاپ بودند.

همان طور که گفتیم قالب‌ها و سبک‌های تبلیغات و بازارایابی موبایلی می‌تواند بسیار متنوع باشد؛ مثلا تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات اپ و حتی برخی از انواع تبلیغات وب سایت‌ها در این دسته قرار می‌گیرند و هر یک گزینه‌های منحصر به فرد و متناسب با بستر خود را ارائه می‌دهند.

تبلیغات موبایلی مخاطبان را نه تنها از نظر جمعیت شناختی بلکه بر اساس رفتارهایشان هم هدف قرار می دهد؛ این واقعیت می‌تواند بسیار جالب و البته ترسناک باشد!

اگر شما یک دیجیتال مارکتر یا صاحب کسب و کار باشید احتمالا این ویژگی موبایل مارکتینگ را بسیار جالب می‌دانید در حالی که اگر یک فرد معمولی باشید که با این حوزه ارتباطی ندارد، ممکن است احساس کنید هر لحظه تحت کنترل تبلیغات و رسانه‌های اجتماعی هستید و این موارد تصمیم گیری‌های شما را شکل می‌دهد؛ که البته تا حد زیادی درست است!

یکی از رفتارهای قابل توجه در فضای موبایل مارکتینگ با نام ” snacking” شناخته می‌شود. این رفتار به معنای زمانی است که کاربران برای دوره‌های زمانی کوتاهی موبایل خود را با هدف چک کردن شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌ها یا پیام دادن چک می‌کنند. این فاصله برای دیجیتال مارکترها اهمیت زیادی دارد؛ زیرا هرچه بتوانند رضایت فوری بیشتری را در مدت زمان کوتاه برای کاربران فراهم کنند، نقاط تماس و ارتباط بیشتری با آنها دارند.

در بازاریابی موبایلی، اندازه دستگاه تفاوت‌های خاصی ایجاد می‌کند و به خصوص جمعیت هدف را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ مثلا شاید جالب باشد که بدانید اکثر کاربران آیپد در آمریکا افراد مسن و نسبتا ثروتمند هستند! با توجه به همین مسئله مهم است که شما چه اندازه و دستگاهی را برای کمپین‌های موبایل مارکتینگ خود انتخاب می‌کنید؛ زیرا واکنش کاربران گوشی های هوشمند، تبلت و آی پد به بازاریابی موبایلی متفاوت است.

در مثالی دیگر، کاربران گوشی‌های موبایل معمولا تمایل دارند محتواهای آموزشی مرتبطی را ببینند، در حالی که کاربران iPad معمولا جذب تبلیغات تعاملی با تصاویر چشمگیر و رسانه‌های غنی می‌شوند؛ که البته پیام محتوا خود چالش دیگری است که بین کاربران موبایل و تبلت متفاوت است.

مزایا و معایب موبایل مارکتینگ

مزایا و معایب موبایل مارکتینگ

در حوزه مشاوره دیجیتال مارکتینگ و تبلیغات آنلاین، می‌توان بازاریابی موبایلی را یکی از آسان‌ترین روش‌ها و مهمترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ دانست! چرا؟

خب اول این که دسترسی و تنظیم چنین تبلیغاتی معمولا آسان‌تر از سایر انواع تبلیغات آنلاین است و میزان نمایش آن به کاربران نیز بیشتر است. از طرف دیگر برای شروع به هیچ فناوری و تجربه فنی پیچیده و سطح بالایی نیاز ندارید و با کمی مطالعه می‌توانید اطلاعات لازم را به دست آورید. همچنین اندازه گیری موفقیت کمپین های بازاریابی موبایلی آسان تر است.

این نوع بازاریابی امکان هدف گیری مخاطبان بر اساس موقعیت مکانی آنها را هم فراهم می‌کند. جالب است بدانید که 89 درصد دیجیتال مارکترها اعلام کرده‌اند که از اطلاعات مبتنی بر مکان برای افزایش اثربخشی کمپین‌های تبلیغاتی خود استفاده کرده‌اند و شاهد افزایش فروش بوده‌اند.

مزیت دیگر موبایل مارکتینگ، به صرفه بودن آن است. برای بازاریابی موبایلی گزینه‌های متعددی متناسب با هر بودجه وجود دارد و میزان اثرگذاری آن در مقایسه با هزینه ای که می‌کنید بسیار مقرون به صرفه و قابل توجه است!

از جمله معایب این روش بازاریابی می‌توان به استفاده از برخی اطلاعات کاربران بدون اجازه صریح و مستقیم آنها اشاره کرد؛ شبهه‌هایی درباره مسائل مربوط به حفظ حریم خصوصی در مورد نحوه استفاده از داده های جمع آوری شده توسط موبایل و تبلت و اینکه آیا شرکت ها حق دارند چنین داده هایی را بدون رضایت صریح جمع آوری کنند یا خیر وجود دارد.

این اطلاعات ممکن است برای ارسال پیام‌های اسپم استفاده کرد یا ممکن است به دست افراد سودجو افتاده و به درستی استفاده نشوند؛ همچنین، ردیابی مکان‌ها و حرکت‌های یک فرد ممکن است توسط برخی افراد به عنوان عبور از خط قرمزها در نظر گرفته شود.

یک اشکال خاص بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ این است که پتانسیل افزایش هزینه برای کاربر را دارد. به عنوان مثال اگر یک کمپین خاص بازاریابی موبایلی کاربر را به سمت مشاهده یک ویدئو هدایت کند و آن ویدئو به حجم بالایی از اینترنت نیاز داشته باشد اما منبع اینترنت کاربر محدود باشد و از این جهت هزینه‌های او را افزایش دهد.

از آنجایی که کاربران دامنه توجه کمتری دارند و شرکت‌های مختلفی برای جلب توجه آنها رقابت می‌کنند، یک طرح بازاریابی تلفن همراه ضعیف توجه کاربر را جلب نمی‌کند و احتمالاً علاقه خود را برای همیشه از دست می‌دهد. به همین دلیل، طرح بازاریابی موبایلی جایی برای ناقص بودن ندارد و از ابتدا باید سعی کنید آن را به شکلی ایده‌آل اجرا کنید.

مدل‌های مختلف موبایل مارکتینگ

مدل‌های مختلف موبایل مارکتینگ

همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، قالب‌ها و انواع مختلفی برای بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ وجود دارد و در طیف وسیعی از پلتفرم‌های مختلف، از شبکه‌های اجتماعی گرفته تا اپلیکیشن‌ها قابل اجرا است. در ادامه مدل‌های مختلف بازاریابی موبایلی را به صورت مختصر معرفی می‌کنیم. اطلاعات بیشتر درباره هر یک از موارد زیر را می‌توانید در وبلاگ نژودا پیدا کنید که هر یک را به صورت جداگانه معرفی کرده‌ایم.

  • بازاریابی اپلیکیشن محور: همان طور که از نام این روش مشخص است، تمرکز آن بر اپلیکیشن‌های موبایل است که یک نمونه آشنا از آن تبلیغات درون اپلیکیشن است. انواع دیگری از این مدل تبلیغات شامل تبلیغات بنری، ویدئویی و … می‌شود.
  • بازاریابی شبکه‌های اجتماعی: این نوع بازاریابی هم تبلیغات ارگانیک و هم تبلیغات پولی که در فید شبکه‌های اجتماعی موبایل ظاهر می‌شوند را در بر گرفته و می‌تواند محرک خوبی برای افزایش ترافیک سایت یا بالا بردن فروش باشد. اینفلوئنسر مارکتینگ، اینستاگرام مارکتینگ، تبلیغات اسپانسری و همکاری با سلبریتی‌ها از جمله روش‌های مختلف بازاریابی شبکه‌های اجتماعی هستند.
  • بازاریابی مکان محور: بازاریابی موبایلی تا حد زیادی وابسته به این مسئله است که کاربران گوشی‌های موبایل همه جا گوشی‌های خود را همراهشان دارند! به این ترتیب، بازاریابان تلفن همراه می توانند تبلیغاتی را ایجاد کنند که بر اساس موقعیت مکانی کاربر نسبت به یک منطقه خاص در دستگاه های تلفن همراه ظاهر می شود. به عنوان مثال مثال، برخی از تبلیغ‌کنندگان ممکن است بخواهند تبلیغات موبایلی آنها فقط زمانی به کاربر نمایش داده شود که کاربر در شعاع 1 کیلومتری کسب و کارشان باشند.
  • تبلیغات جستجو موبایلی (Mobile search ads): موتورهای جستجو اغلب انواع تبلیغات خاصی را ارائه می دهند که برای موبایل ساخته شده اند. اینها می توانند مزایای منحصر به فردی را برای ارائه یک تجربه کاربری بهبودیافته ایجاد کنند، مانند عملکردهای کلیک برای تماس یا مسیریابی فوری.
  • SMS: اس ام اس مارکتینگ یکی از روش‌های رایج بازاریابی موبایلی است که با ارسال پیامک به شماره موبایل کاربران پیشنهادات خاص را به آنها ارائه می‌دهد. این روش بازاریابی می‌تواند مکان محور نیز باشد و اگر به درستی استفاده شود می‌تواند مزایای زیادی برای کسب و کار به همراه داشته باشد.

سوالات متداول شما

موبایل مارکتینگ چیست؟

موبایل مارکتینگ (Mobile marketing) یکی از پر طرفدارترین استراتژی‌های تبلیغاتی دیجیتال مارکتینگ است که بیش از هر زمان دیگری محبوب شده است. بازاریابی موبایلی به هرگونه فعالیت تبلیغاتی گفته می‌شود که در تلفن‌های هوشمند و سایر دستگاه‌های دستی، از جمله تبلت‌ها انجام می‌شود.

انواع مدل های موبایل مارکتینگ چیست؟

بازاریابی اپلیکیشن محور، بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، بازاریابی مکان محور، تبلیغات جستجو موبایلی (Mobile search ads) و اس ام اس مارکتینگ از جمله مهم ترین مدل های موبایل مارکتینگ هستند.

امتیاز به مطلب

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام
کپچا code

دیگران را با نوشتن نظرات خود، برای انتخاب این محصول راهنمایی کنید

لطفا پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی بیش‌از‌حدِ معمول، شکلک یا ایموجی استفاده نکنید و از کشیدن حروف یا کلمات با صفحه‌کلید بپرهیزید نظرات خود را براساس تجربه و استفاده‌ی عملی و با دقت به نکات فنی ارسال کنید؛ بدون تعصب به محصول خاص، مزایا و معایب را بازگو کنید و بهتر است از ارسال نظرات چندکلمه‌‌ای خودداری کنید بهتر است در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت، پرهیز کنید