کنیبالیزیشن چیست؟ راهنمای کامل شناسایی و رفع همخواری
نژودا 1400-12-25

وارد حوزه سئو که می‌شوید اصطلاحات تخصصی زیادی وجود دارد که باید یاد بگیرید تا به یک سئو مستر تبدیل شوید. کنیبالیزیشن یا همنوع خواری نیز یکی از همین اصطلاحات است. یادگیری معنای این عبارت به شما کمک می‌کند بسیاری از مشکلات سئوی سایت خود را حل کنید و از بسیاری از مشکلات هم جلوگیری کنید.

کنیبالیزیشن مشکلی است که بسیاری از سایت‌ها دچار آن هستند، بدون آن که خبر داشته باشند! این مشکل می‌تواند روی میزان بازدید سایت و نرخ کلیک آن تاثیر زیادی داشته باشد و باعث گمراه شدن کاربران و گوگل شود.

در این مقاله از نژودا به شما می‌گوییم کنیبالیزیشن چیست و راه های رفع مشکل کنیبالیزیشن را به شما آموزش می‌دهیم.

فهرست مطلب:

کنیبالیزیشن چیست؟

هم نوع خواری کلمات کلیدی یا Keyword Cannibalization زمانی اتفاق می‌افتد که با سرچ کردن یک کلمه کلیدی، بیش از یک صفحه از یک سایت در نتایج جستجو نمایش داده می‌شود. بسیاری از افراد تصور می‌کنند این اتفاق برای سایت خیلی مفید است اما خبر بد این است که اینطور نیست!

اما کنیبالیزیشن و چه زمانی و چرا رخ می‌دهد؟

در اغلب موارد این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که دو یا چند صفحه از سایت برای یک کلمه کلیدی یا کلمات کلیدی بسیار شبیه به هم سئو شده باشند. در این شرایط گوگل برای نمایش محتوای مورد نظر به کاربر گیج می‌شود و نمی‌داند کدام صفحه برای کاربر مناسب تر است؛ به همین دلیل هر دو یا سه صفحه کنیبال را به کاربر نمایش می‌دهد تا خود کاربر آن محتوایی که مناسب می‌داند را انتخاب کند.

گرچه رسیدن دو صفحه از سایت شما به صفحه اول سرپ برای سایتتان مفید است اما اگر کلمه کلیدی این دو صفحه یکسان یا بسیار مشابه باشد، به سئو سایت شما آسیب خواهد زد؛ زیرا مشکل کنیبالیزیشن ایجاد می‌کند. اما مشکل کجاست؟

هم نوع خواری زمانی مشکل ساز می‌شود که کاربر نیز با مشاهده دو صفحه با یک موضوع نمی‌تواند تشخیص دهد که کدام یک می‌تواند مفیدتر باشد؛ بنابراین به احتمال زیاد کاملا تصادفی و شانسی تصمیم می‌گیرد که روی کدام صفحه کلیک کند.

مشکل زمانی عمیق‌تر می‌شود که متوجه شوید این صفحات در واقع فرصت گرفتن رتبه بالاتر و کلیک بیشتر را از یکدیگر می‌گیرند و با هم رقابت می‌کنند. در حالی که اگر این رقابت بین صفحات کنیبال وجود نداشته باشد، صفحه شما می‌تواند در گرفتن کلیک و رتبه بیشتر موفقیت زیادی کسب کند و به سرعت جایگاه آن بهبود یابد.

چه زمانی کنیبالیزیشن برای پیج مضر نیست؟

چه زمانی کنیبالیزیشن برای پیج مضر نیست؟

همان طور که گفتیم هم نوع خواری زمانی برای سایت شما مضر است که دو صفحه با مفهوم و کلمه کلیدی یکسان داشته باشید و هدف آنها نیز یکی باشد؛ در غیر این صورت مشکلی به وجود نخواهد آمد.

به عنوان مثال اگر شما عبارت “طراحی سایت” را در گوگل جستجو کنید و این عبارت یکی از کلمات کلیدی شما باشد، ممکن است دو صفحه از سایت شما در رابطه با طراحی سایت در صفحه نتایج نمایش داده شود. اگر هر دو صفحه مربوط به وبلاگ شما باشد، هم نوع خواری ایجاد شده و دو صفحه از وبلاگ شما وارد رقابت با یکدیگر می‌شوند.

اما اگر دو صفحه‌ای که برای سایت شما است، دو هدف مختلف داشته باشند، کنیبالیزیشن رخ نداده است. مثلا اگر یکی از صفحات مربوط به بخش خدمات سایت شما باشد و دیگری مربوط به وبلاگ، این دو صفحه تداخلی با یکدیگر ایجاد نخواهند کرد.

چرا کنیبالیزیشن بر سئو تاثیر منفی دارد؟

Cannibalization باعث می‌شود رتبه گرفتن برای صفحات سایت شما سخت شود و آنها به جای رقابت با سایر سایت‌ها برای کسب جایگاه، با یکدیگر وارد رقابت شوند و فرصت کسب رتبه را از یکدیگر بگیرند.

موارد زیر از جمله تاثیرات منفی کنیبالیزیشن بر سئو سایت است که باید تا حد ممکن از آنها اجتناب کنید:

  • رقابت با صفحات سایت خودتان: همانطور که گفتیم، رقابت با خودتان کسب جایگاه را برای سایت شما سخت می‌کند و باعث می‌شود به سختی بتوانید در کلمات مورد نظرتان به رتبه دلخواه برسید. دلیل این اتفاق کنیبال شدن یکی از صفحات توسط صفحه دیگر اس که باعث می‌شود صفحه‌ای که هدف اصلی ما است رتبه خود را به تدریج از دست بدهد و نیمی از کلیک‌ها و بازدیدهای خود را به صفحه دیگر می‌دهد.
  • مشکل شدن لینک سازی داخلی و خارجی: زمانی که دو صفحه مشابه از سایت شما جایگاه خوبی در صفحه نتایج پیدا می‌کنند، سئوی داخلی و خارجی این صفحات بسیار دشوار خواهد بود. همچنین اعتبار صفحات به جای یک صفحه بین دو یا چند صفحه تقسیم خواهد شد و جایگاه صفحه شما افت خواهد داشت.
  • رتبه گرفتن صفحه اشتباهی: جایگاه گرفتن صفحه اشتباه یکی از متداول‌ترین مشکلات کنیبال شدن صفحات است. این مشکل باعث می‌شود شانس شما برای جذب لید و تبدیل آن به مشتری کاهش یابد و کاربر پس از مواجه شدن با صفحه‌ای که هدفش را در آن نمی‌یابد با ناامیدی از سایت شما خارج می‌شود.

موارد بالا تنها 3 مورد از تاثیرات منفی کنیبالیزیشن است که به مرور زمان سئوی سایت شما را دچار مشکل جدی می‌کند و کم کم صفحات شما ارزش و جایگاه خود را از دست می‌دهند.

چگونه کنیبالیزیشن را تشخیص دهیم و آن را رفع کنیم؟

چگونه کنیبالیزیشن را تشخیص دهیم و آن را رفع کنیم؟

آموزش رفع کنیبالیزیشن یکی از اساسی‌ترین آموزش هایی است که در جهت نجات سایتتان از این مشکل باید ببینید. در این قسمت به شما می‌گوییم چگونه می‌توانید مشکل کنیبالیزیشن را رفع کنید.

روش اول: استفاده از تگ کنونیکال

با استفاده از تگ کنونیکال می‌توانید به گوگل بگویید که صفحه مورد نظر ارزش بالایی ندارد؛ بنابراین ربات‌های گوگل به صفحه هدف منتقل می‌شوند و دو صفحه را در یک سطح ارزش گذاری نمی‌کنند. برای این کار کافی است تگ کنونیکال را در صفحه کم ارزش‌تر سایتتان قرار دهید و آدرس صفحه مهم را در مقابل href وارد کنید.

روش دوم: استفاده از ریدایرکت 301

یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای نجات دادن صفحات باارزش از خطر کنیبال شدن، پاک کردن صفحات بی‌ارزش و ریدایرکت کردن آنها به صفحه مورد نظر است. بعد از این که صفحه باارزشتان را پیدا کردید، سایر صفحات کم ارزش که باعث هم نوع خواری می‌شوند را حذف کرده و با استفاده از ریدایرکت 301 اعتبار آنها را به صفحه ارزشمند منتقل کنید.اگر نمیدانید که صفحات ایندکس شده را چگونه به صورت اصولی حذف کنید به مقاله حذف لینک های ایندکس شده از نژودا مراجعه کنید.

نکته مهم: بعد از حذف صفحات کم ارزش فراموش نکنید که لینک های متصل به آنها را نیز به‌روزرسانی کنید و از ایجاد لینک های شکسته خودداری کنید.

سوالات متداول شما

کنیبالیزیشن چیست؟

کنیبالیزیشن زمانی اتفاق می‌افتد که با سرچ کردن یک کلمه کلیدی، بیش از یک صفحه از یک سایت در نتایج جستجو نمایش داده می‌شود.

چرا کنیبالیزیشن بر سئو تاثیر منفی دارد؟

Cannibalization باعث می‌شود رتبه گرفتن برای صفحات سایت شما سخت شود و آنها به جای رقابت با سایر سایت‌ها برای کسب جایگاه، با یکدیگر وارد رقابت شوند و فرصت کسب رتبه را از یکدیگر بگیرند.

چگونه کنیبالیزیشن را رفع کنیم؟

استفاده از تگ کنونیکال یا استفاده از ریدایرکت ۳۰۱

امتیاز به مطلب

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام
کپچا code

دیگران را با نوشتن نظرات خود، برای انتخاب این محصول راهنمایی کنید

لطفا پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی بیش‌از‌حدِ معمول، شکلک یا ایموجی استفاده نکنید و از کشیدن حروف یا کلمات با صفحه‌کلید بپرهیزید نظرات خود را براساس تجربه و استفاده‌ی عملی و با دقت به نکات فنی ارسال کنید؛ بدون تعصب به محصول خاص، مزایا و معایب را بازگو کنید و بهتر است از ارسال نظرات چندکلمه‌‌ای خودداری کنید بهتر است در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت، پرهیز کنید