منظور از دامنه سایت چیست؟ درمورد انواع دامنه چه می دانید؟ ثبت دامنه چگونه انجام می شود؟ و یک دنیا سوال مهم که همگی در این محتوا با عنوان “دامنه سایت چیست؟” جواب می دهیم. با نژودا همراه باشید. تقریبا همه کاربران دنیای مجازی و خریداران فروشگاههای اینترنتی بارها و بارها با دامین سر کار داشته اند اما اطلاعات کافی درباره دامنه ندارند. دامنه در ایران با نامهای دامین یا دومین و آدرس اینترنتی شناخته میشود. ما در این مقاله شما را با تعریف کامل و مفیدی از دامنه، کاربرد و نحوه ثبت آن آشنا میکنیم.
فهرست مطلب:
دامنه سایت چیست ؟
دامنه یا domain، همان آدرس وبسایت شماست. در واقع زمانی که مستقیماً می خواهید وارد یک سایت شوید، آدرس دامنه یا همان آدرس اینترنتی را در نوار بالای مرورگر خود می نویسید تا آن سایت برای شما باز شود. مانند www.google.com
برای مثال، شما منزلی دارید. برای دعوت آشنایان و دوستان به خانه خود، آدرس منزل را به آنها می فرستید. به عبارت ساده، اگر وبسایت شما را یک خانه در نظر بگیریم، نام دامنه شما، همان آدرس آن خواهد بود. این نشانی منحصر به فرد و مخصوص وب سایت شما است.
برای مثال آدرس اینترنتی سایت ما https://nezhoda.com است. این سایت را میتوانید با نوشتن نام نژودا در گوگل جستجو کرده یا مستقیما با نوشتن آدرس اینترنتی سایت به آن دسترسی پیدا کنید.
IP هایی به وسعت یک دنیا
در دنیای مجازی، اینترنت یک شبکه جهانی متشکل از سایتها و شبکههای متعددی است. هر کدام از این شبکهها دارای URL و آدرس مخصوص به خود هستند. هر کامپیوتر یک آدرس IP منحصر به فرد دارد و از این آدرس برای شناسایی آن استفاده میشود. IP از مجموعه ای از اعداد تشکیل شده که به یاد داشتن آن، کار سختی است. برای همین نام دامنه ایجاد شد. این ip ها از طریق DNS به دامنه ها متصل می شوند.
بنابراین برای دیدن یک وبسایت، نیازی نیست که یک رشته طولانی از اعداد را وارد کنیم. در عوض، تنها با وارد کردن نام دامنه، در نوار آدرس مرورگر، به وب سایت مورد نظر دسترسی خواهیم داشت.
برای ساخت سایت، داشتن دامنه به تنهایی کافی نیست.
از آنجایی که دامنه، فقط آدرس اینترنتی سایت را مشخص میکند، برای داشتن یک وبسایت، داشتن دامنه به تنهایی کفایت نمی کند. علاوه بر دامنه، یک فضای ذخیره اطلاعات وب سایت شما لازم است که اصطلاحا به این فضا هاست یا میزبان گفته میشود.
URL چیست و تفاوت آن با دامنه
شاید این سوال برایتان پیش آمده است که دامنه با URL چه فرقی دارد؟
دامنه یا دامین، به آدرس صفحه اصلی وب سایت شما اشاره می کند و هیچ کاراکتر اضافه دیگری در ادامه پسوند آن قرار نمی گیرد. به عنوان مثال nezhoda.com نام دامنه اصلی سایت ما است.
از طرفی URL، به تمام مشتقات یک نام دامنه گفته می شود. مانند دیگر صفحات سایت از جمله https://nezhoda.com/blog یا https://nezhoda.com/web-design/
دامنه، صفحه اصلی یک وب سایت است و دیگر صفحات آن، هر کدام دارای یک URL جداگانه و منحصر به فرد هستند.
اجزای اصلی دامین یا دامنه
دامنهها شامل سه بخش هستند.
- دامنه
- پسوند
- پیشوند
نام دامنه:
همان نام انتخاب شده برای سایت است. تقریبا هیچ محدودیتی برای نام گذاری دامنه وجود ندارد.
توجه کنید که اسم دامنه به صورت سر هم و بدون فاصله نوشته میشود. البته تنها از علامت خط تیره کوچک برای جداسازی میتوانید استفاده کنید.
پسوند دامنه:
بخش دیگر دامنه پسوند است. پسوندها بسیار متنوع و دارای کاربردهای متفاوت هستند. به طور مثال پسوند IR برای سایتهای ایرانی به کار می رود. هر دامنه برای هر سایت، منحصر به فرد است. به عنوان مثال https://nezhoda.com تنها برای شرکت ما ثبت شده است. شخص دیگری نمیتواند با همین نام و پسوند این دامین را به نام خود ثبت کند. اما با تغییر هر کدام از این بخشها، دامنه جدیدی برای ثبت شدن در دسترس قرار میگیرد.
پیشوند دامنه:
منظور از پیشوند، عبارت هایی است که قبل از اسم دامنه یا سایت شما می آید. این عبارت ها دو مورد هستند:
- Https یا http
- Www (این مورد در اکثر موارد پنهان است و نمایش داده نمی شود)
ثبت دامنه چگونه انجام می شود؟
امروزه ثبت دامین به واسطه بسیاری از شرکتهای ارائه دهنده هاستینگ یا از طریق ثبت دامنه در سایت ایرنیک، انجام می شود. برای انتخاب و ثبت دامنه، ابتدا نام مناسبی برای خود برگزینید. پس از انتخاب اسم دامنه، موجود و آزاد بودن آن را بررسی کنید، اگر قبلا کسی آن را ثبت نکرده بود، برای خرید اقدام کنید. البته قبل از انتخاب نام دامنه نکات زیر را در نظر بگیرید:
- برای ثبت دامنه ابتدا نامی کوتاه که در ذهن مخاطب بماند پیدا کنید.
- داشتن نامی معنا دار و خوانا باعث در خاطر ماندن دامین برای مشتری میشود.
- انتخاب پسوند دامینها وابسته به هدف و نوع سایت راه اندازی شده میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقاله آموزش ثبت دامنه IR مراجعه کنید.
انواع پسوند دامنه (TLD)
پسوند دامنه ها به دسته بندی های مختلفی برای کاربردهای متفاوتی، تقسیم می شوند که در ادامه توضیح می دهیم:
- پسوند دامنه .com برای سایتهای شرکتهای تجاری با کاربرد عمومی استفاده میگردد. این پسوند تجاری است و در ابتدا برای استفاده توسط سازمان های تجاری ایجاد شد. تا اواسط دهه 1990، .com محبوب ترین و متداول ترین نوع دامنه سطح بالا برای مشاغل، وب سایت ها و ایمیل بود.
- پسوندهای دامنههای مختلف دیگری هم از جمله دامنه org برای سایت سازمانهای غیر تجاری و gov برای سایتهای مربوط به دولتها موجود هستند.
- پسوند net. برای سایت سازمانهای مرتبط با زیرساختهای شبکه به کار میرود. اگر چه امروزه مانند پسوند دامنه com. برای بسیاری از سایتها کاربرد دارد. این پسوند برای شبکه استفاده می شود و به طور صریح برای موسساتی که در فن آوری های شبکه مانند ارائه دهنده خدمات اینترنت یا شرکت های زیرساخت شبکه، فعالیت می کردند، ایجاد شد. این دامنه هم به محبوب ترین دامنه های سطح بالا تبدیل شد.
- edu. برای آموزش استفاده می شود و معمولا موسسات آموزشی از این پسوند برای سایت خود استفاده می کنند.
- .mil به طور مشخص برای شاخه های ارتش ایالات متحده ایجاد شده است.
- چند نمونه از پسوندهای ملی(ccTLD):
.ir: ایران
.be: بلژیک
.ca: کانادا
.ae: امارات عربی
.co: کلمبیا
ثبت دامنه رایگان
برای ساخت دامنه رایگان، میتوانید به سایتهای ارائه دهنده هاستینگ مراجعه و با خرید هاست از آنها، دامنه ی رایگان دریافت کنید. البته برخی سایتها برای جذب کاربران به وب سایت خود خدمات ساخت دامنه ی رایگان را در دسترس همگان قرار میدهند. این گونه سایتهای هاستینگ، دامنههای پر طرفدار مانند net. و com. را رایگان ارائه نمیدهند.
استعلام دامنه سایت را قبل از دریافت دامنه و هاست باید انجام دهید. برای اطلاع از موجود بودن پسوند دامنه مورد نظر باید به قسمت جستجوی دامنه سایت هاستینگ یا ایرنیک رجوع کنید. برای دامنه های خارجی می توانید از سایت های خارجی مثل godaddy.com استفاده کنید.
فاکتورهایی برای انتخاب دامنه مناسب
انتخاب دامنه مناسب برای وب سایت ملزم به رعایت چند فاکتور مرتبط با آن میباشد.
TLDدامنه
TLD یا دامنه سطح بالا، بالاترین سطح دامنه اینترنتی به شمار میآید. به طور مثال، دامنه com. یک دامنه سطح بالا است. در حالی که دامنه، www. google.com یک زیر دامنه دامنه سطح بالای com. محسوب میشود.
TLD ها را میتواند به 3 دسته طبقه بندی کرد. این سه دسته عبارتند از:
- دامنه کشورها
- سطحها
- ارگانها
کلیدواژههای دامنه فرعی
زیر دامنهها بخشی از دامنه ی ریشه یا اصلی میباشند. انتخاب کلید واژه ی مناسب برای رتبه بندی وب سایتها بسیار حائز اهمیت هست. به طور مثال دامنههای دارای نام منطبق با کلیدواژه ی اصلی، بیشترین امتیاز را دارند. برخی دامنهها نامی مطابق با کلیدواژه ی اصلی ندارند. تنها کلیدواژه ی کسب و کار بخشی از نام دامنه ی آنها میباشد.
مطابقت کامل با دامنه
دامنههای دارای تطابق با یک عبارت متداول مورد جستجو در گوگل از امتیاز بیشتری بهره مند هستند. چرا که با جستجوی آن عبارت متداول، دامنههای حاوی این کلیدواژه رایج در صدر نتایج موتور جستجوگری مانند گوگل قرار میگیرد.
whois دامنه
whois یک سایت مرجع برای اطلاعات سابقه دامنه های وب سایتهاست. در کل برای راه اندازی سایتی مناسب برای کسب و کار خود چه سایت استاتیک باشد چه داینامیک، نام دامنه و نوع هاست بسیار مهم است. پس بهترین گزینه برای شرکتهای تجاری کمک خواستن از شرکتهای طراحی سایت میباشد.
شرکت نژودا ، با بیش از 15 سال سابقه فعالیت در حوزۀ فناوریهای دیجیتال ارائه دهنده خدمات زیادی در حوزه دیجیتال مارکتینگ و انواع طراحی سایت اختصاصی کاربردی با سرعت و امنیت بالا میباشد. در صورتی که هر گونه سوال در خصوص نام دامنه یا پیشنهادی برای بهبود مطلب “دامنه سایت چیست” در بخش نظرات برای ما بنویسید.
سوالات متداول
منظور از دامنه سایت چیست و شامل چند بخش است؟
دامنه همان آدرس اینترنتی سایت تجاری و یا شخصی شما میباشد. این دامنه از دو بخش تشکیل شدهاند. یک بخش آن نام دامنه و بخش دیگر پسوند است.
برای ثبت دامنه چه مواردی را بررسی کنیم؟
ابتدا نام مناسبی برای خود برگزینید. پس از انتخاب اسم دامنه، موجود و آزاد بودن آن را بررسی کنید، اگر قبلا کسی آن را ثبت نکرده بود، برای خرید اقدام کنید.
چگونه نام مناسب برای دامنه انتخاب کنیم؟
هر چه نام انتخابی برای سایت کوتاهتر و پسوند دامنه مناسب تری داشته باشد، دامنه سایت ما با ارزش تر میگردد.
دیگران را با نوشتن نظرات خود، برای انتخاب این محصول راهنمایی کنید
لطفا پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی بیشازحدِ معمول، شکلک یا ایموجی استفاده نکنید و از کشیدن حروف یا کلمات با صفحهکلید بپرهیزید نظرات خود را براساس تجربه و استفادهی عملی و با دقت به نکات فنی ارسال کنید؛ بدون تعصب به محصول خاص، مزایا و معایب را بازگو کنید و بهتر است از ارسال نظرات چندکلمهای خودداری کنید بهتر است در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت، پرهیز کنید